Ma ünnepli 45. születésnapját Kokas Katalin, Liszt Ferenc-díjas hegedű- és brácsaművész, érdemes művész.

Kokas Katalin 1978. november 22-én, Pécsen látta meg a napvilágot Kokas Ferenc, a kaposvári Liszt Ferenc zeneiskola igazgatója és a boldogfai Farkas Ágnes csellótanár gyermekeként. Ötévesen kezdett hegedülni, 11 évesen pedig felvételt is nyert a Zeneakadémia előkészítő tagozatára, ahol Halász Ferenc, majd Kovács Dénes irányítása alatt tanult. 1994-ben ösztöndíjjal került Torontóba, ahol Fenyves Lorándnál képezte magát. Kanadai tanulmányai végeztével újra a budapesti Zeneakadémián tanult, Perényi Eszter növendéke volt, ahol kitüntetéssel diplomázott. Mind szólistaként, mind kamaramuzsikusként (ezen belül hegedűsként és brácsásként) gyakori vendégszereplője Európa, Afrika és Amerika számos koncerttermének.

A Művészetek Palotájában Kocsis Zoltánnal ő játszotta a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben először felcsendülő hegedűversenyt, amely Jean Sibelius versenyműve volt. 2004-től a Liszt Ferenc Zeneakadémia hegedűtanára. Férje Kelemen Barnabás hegedűművész, Katalin az általa 2009-ben alapított Kelemen-vonósnégyes brácsása. 2010-ben az ő kezdeményezésére jött létre a Kaposvári Nemzetközi Kamarazenei Fesztivál. 2011. november végén 5 évi használatra megkapta Dr. Zelnik István műgyűjtőtől azt a 17. századból származó, „Cecília” elnevezésű Stradivarius-hegedűt, amelyet Zelnik, az Aranymúzeum alapítója Szőcs Gézának, az NFM kulturális államtitkárának felkérésére vásárolt meg. A hangszert Kokas november 30-án zártkörű koncerten mutatta be a budapesti Kempinski Hotelben, Kelemen Barnabás és Kocsis Zoltán közreműködésével.

Kokas Katalin és Kelemen Barnabás (Fotó: Csibi Szilvia)

A Kokas Katalin és Kelemen Barnabás művészeti vezetésével működő Fesztivál Akadémia Budapest ötlete még 2002-ben merült fel: Budapest számára kiváló lehetőség lenne, ha nyaranta egy kamarazenei fesztiválnak adna otthont a Zeneakadémia és további jelentős kulturális intézmények, a főváros szíve pedig zenével telne meg ekkor is. A nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő, a világ legrangosabb fesztiváljai között számon tartott eseménysorozatot 2016 óta rendezik meg minden évben számos szakmai eseménnyel, mesterkurzussal kiegészítve. Vezető hazai szólisták mellett olyan rangos nemzetközi művészek léptek már fel a FAB koncertjein, mint Kocsis Zoltán, Joshua Bell, Nicolas Altstaedt, Gidon Kremer, Patricia Kopatchinskaja, Shlomo Mintz, Maxim Rysanov, Alina Ibragimova, Vilde Frang vagy Shai Wosner.

A házaspár 2017-ben megalapította a Fehér Ilona Nemzetközi Hegedűversenyt, 2020-ban pedig a Hubay Jenő Nemzetközi Hegedűversenyt a legifjabb, húsz évesnél fiatalabb hegedűművész generáció számára, utóbbira a Magyarországgal szomszédos országok és a Visegrádi Négyek országainak hegedűsei jelentkezhetnek.

Kokas Katalin 1994-ben a csehországi Ústí nad Orlicí Nemzetközi Hegedűversenyen első helyezést ért el, két évvel később megnyerte a torontói „Concerto Competition” díjat, 1997 és 1999 között pedig három további versenyen (semmeringi Bartók verseny, semmeringi Martinů-verseny, Nemzetközi Flesch Károly Hegedűverseny) állhatott a dobogó legfelső fokára. 2002-ben megnyerte a Nemzetközi Szigeti József Hegedűversenyt. 2009-ben Junior Prima díjjal, 2010-ben Liszt Ferenc-díjjal tüntették ki, 2021-ben pedig érdemes művésszé avatták.

Kiemelt kép: Kokas Katalin (Fotó: Emmer László)