Új kezdeményezést indít útjára a Hagyományok Háza: minden játszani, nevetni és szórakozni vágyó baráti társaságot várnak a Folk-Kocsmakvízre havonta egy este.

Az angolszász pubquiz-ek és a Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvendő kocsmakvízek mintájára alakították ki a Folk-kocsmakvíz csapatjátékot. A két félidős, havonta egyszer megrendezésre kerülő program különlegessége, hogy a feladványok és fejtörők mind a hagyományos paraszti kultúrához és a táncházmozgalomhoz kapcsolódnak, tehát kimondottan a táncházas közönség érdeklődési körébe tartozó rejtvényt kell megoldani a résztvevőknek. A nyertesek belépőjegyet, kiadványt vagy egyéb tárgynyereményt kapnak elismerésünk jeléül.

Ami még egyedivé teszi a játékot, hogy a vetélkedőt minden alkalommal egy-egy további érdekes tartalom követ. A május 17-i esten a „Mi vagyunk a rózsák…” című népzenei koncert premierjére kerül sor 20 órakor. A Kriza János által szerkesztett 19. századi Vadrózsák – Székely Népköltési Gyűjtemény igazán érdekes forrás a profi zenészek és az érdeklődők számára egyaránt. Számos ma is használatos, a táncházmozgalomban elterjedt és sok különleges, alig hallható folklórszöveget is tartalmaz. A Pirbus Virág és Berta Alexandra mentorálásával megvalósuló koncertje erre a gyűjteményre épül. A koncerten változatos zeneiséggel jelenik meg a férfi-nő kapcsolatok sokszínűsége, az egymással játszó gyermekek kezdőképétől indulva a párválasztás nehézségein és a katonaságon át a lakodalomig és a házaséletig. A történetet szövő énekelt dallamokat instrumentális részek fűszerezik majd.

A kiemelt kép illusztráció (Forrás: Getty Images)