Május 24-én a Zeneakadémián, másnap pedig az Erkel Színházban vezényli Kobajasi Kenicsiró a MÁV Szimfonikus Zenekart, a világhírű japán mester karrierjének ötvenedik évfordulóját ünnepli Budapesten. A jubileumi dupla hangversennyel nem ér véget az ünnepi koncertek sora: a zenekar június 17-én 14 koncertből álló, háromhetes turnéra indul Japánba, amelynek első állomása Tokió. 

A májusi koncerteken Rossini A sevillai borbély című művének nyitánya és Csajkovszkij V. szimfóniája mellett Liszt Esz-dúr zongoraversenye is elhangzik, utóbbi előadásához a japán-magyar származású Kaneko Mijuji Attila zongoraművész is csatlakozik. A fiatal szólista 1989-ben született, édesapja japán, édesanyja magyar. Hatéves korában költözött Magyarországra, ahol öt év alatt hét országos versenyen 16 díjat nyert. Mesterdiplomáját 2014-ben szerezte meg a Tokiói Zeneművészeti Főiskolán.

A Magyar Televízió 1974 tavaszán rendezte meg első nemzetközi karmesterversenyét, amely akkor nemzetközi viszonylatban is rendkívüli eseménynek számított. A több fordulóból álló verseny első részében a MÁV Szimfonikus Zenekar játszott, a megmérettetés győztese pedig az akkor 34 éves japán Kobajasi Kenicsiró lett. A fél évszázados kölcsönös megbecsülés és barátság jeléül az idén 84 éves Kobajasi Kenicsiró 2014-től a zenekar tiszteletbeli vendégkarmestere.

Kiemelt kép: Kobajasi Kenicsiró (Fotó: mediaklikk.hu)