Igaz, hogy a karantén-időszak a végéhez közeledik, ám a művészeti szcéna újra indulására még biztos, hogy hónapokig kell várni – a nézőknek legalábbis biztosan, hiszen a szabályok lazítása ellenére a teátrumok még egy ideig nem nyithatják meg kapuikat. Ezért mi továbbra is keressük a lehetőséget arra, hogy olyan tartalmakat hozzunk nektek, amelyek amellett, hogy magas művészeti értékkel bírnak, arra is képesek, hogy mosolyt csaljanak az arcotokra. Ilyen a ma esti klippremierünk is, amelyre a Dante zenekar jóvoltából kerülhet sor.

A Dante 2018-ban Varga-Huszti Máté és Szép Domán együtt-gondolkodásából született meg, Máté verseit Domán zenésítette meg. Hozzájuk csatlakozott Várai Áron, Muhi Áron „Fátyesz”, D. Varga Ádám és Herczegh Péter, ők hatan alkotják a zenekart, amely egészen egyedi hangzásvilágot képvisel, ahogy ők fogalmaznak: zenéjüknek szaga és íze van, amit érdemes elmesélni, amit jó hallani.

A most debütáló Húzzatok ki! című daluk az első stúdiózásuk idején született nagyjából egy évvel ezelőtt, amikor a banda összeköltözött egy rövid időre egy Duna parti faházba. Itt nem csak az első nótáik rögzítésére került sor, számos új szerzemény látott napvilágot vázlatos formában, amelyek idáig arra vártak, hogy színnel töltsék meg őket a fiúk. A karantén ideje alatt végre erre is lett ideje a tagoknak, így a kényszerpihenő alatt a Húzzatok ki! című dalra is ráeresztették a Dantét, aminek eredményére mindannyian büszkék.

A Dante logója (Design: Garadnai Dániel)

A videóklip forgatásáról Varga-Huszti Máté, a zenekar énekese, illetve gitárosa mesélt nekünk: „A klip koncepcióját közösen fogalmaztuk meg. Valami átfogóra törekedtünk, amiben több arc is megmutatkozik, kortól, nemtől függetlenül. Az alapötlet adott volt, a technikai folyamat oroszlánrészét pedig D. Varga Ádám, a basszusgitárosunk vállalta magára, amit köszönünk neki ilyen formában is. A klipben számos közeli barátunk, ismerősünk vesz részt, akik szívesen segítettek nekünk. Velük értekeztünk különböző elektronikus és internetes formában. Magát a dalt is mindenki külön otthon vette fel, amit aztán összevágtunk.”

Szép Domán és Herczegh Péter a Nemzeti Színház társulatának tagjai, Varga-Huszti Máté és D. Varga Ádám pedig gyakorlatukat a kecskeméti Katonában töltő színészművész hallgatók. Amikor arról kérdeztük őket, hogy mit ad a zene számukra, amit a színháztól esetleg nem kapnak meg, azonnal leszögezték, hogy a két terület mennyire elkülönül egymástól mindannyiuk számára. „A színház és a zene nem összehasonlítható. Két teljesen más dimenziót képez. Míg a színpadon koncentrált állapotban egy karaktert kell megformálni, addig egy koncerten saját magunk zenélünk. Amíg a színdarabban mások mondanivalóját húzzuk magunkra, addig a zenei “harctéren” csak mi vagyunk. A mi gondolataink, a mi érzéseink. Önálló ritmusunk. Mindkét forma felszabadító, de máshogyan.” – fogalmazták meg.

A Húzzatok ki! című dal tehát még a karantén időszak alatt kapta meg végleges formáját, és a klip is akkor készült, amikor még tartottak a legszigorúbb korlátozások, ám mi nagyon bízunk benne, hogy hamarosan lesz lehetőségünk valahol élőben is hallani. Már csak azért is, mert Domán megsúgta nekünk, hogy júliusban készülnek a második albumuk rögzítésére, amely már egy kiforrottabb zenei világot képvisel majd, mivel a mostani próbák alatt egyre inkább rátaláltak az igazi Dante-stílusra. Az új dalok várhatón augusztus végén, szeptember elején debütálnak majd, addig viszont fogadjátok szeretettel a Dante számunkra készített nótáját itt, az online térben!

Kiemelt kép: A Dante a februári Fonóbeli koncertje után (Fotó: Fonó Budai Zeneház)