Izgalmas, újító produkcióval tért vissza a Bethlen Téri Színházban a Spirita Társulat: Klaus Mann regényét – amelyből Szabó István készített Oscar-díjas filmet – Egressy G. Tamás aktualizálta, a főbb szerepeket Jászberényi Gábor, Földes Eszter, Gáspár András és Kuna Kata játssza.

Klaus Mann váteszi regénye – és az abból készült Oscar-díjas mozifilm – a mindenkori Hatalom és a mindenkori Művész találkozásának drámai története, egyben örök érvényű tanmese a megalkuvásról és a lelkiismeretről. A Spirita Társulat most korszerű köntösben, a napjaink világára vonatkozó kikacsintásokat sem mellőzve veszi górcső alá a lánglelkű színész, Hendrik Höfgen tragikus bukástörténetét. Mi történik, amikor egy jobb sorsra hivatott, hiú és szeretetéhes alkotó sorra halmozza a rossz döntéseket, míg végül már alig képes a tükörbe nézni? Hol húzódik a határ az észszerű igazodás, az erkölcstelen rendszerek kiszolgálása és legközelebbi bajtársaink elárulása között? „Úgy gondolom, akkor kell elővenni, átírni vagy megírni egy színművet, ha olyan mondandónk van vele, amit az első pillanattól szenvedélyesen meg szeretnénk fogalmazni, de még hosszú hónapok érlelése után is érvényesnek, gondolatébresztőnek látunk” – nyilatkozta korábban Egressy G. Tamás, az előadás rendezője és szövegkönyvírója.

Mephisto plakát (Fotó: Spirita Társulat)

Az előadáshoz igazán polgárpukkasztó képanyagot készítettek, ahol a színészek hiányos öltözékben pózolnak. A plakátokon is jól látható, hogy Egressy G. Tamás újító szellemmel nyúlt az előadáshoz; a pikáns karakterfotók és villogó színek mellett a szövegkönyvet is frissítette a direktor. „A szövegen sokat változtattam, modernizáltam és aktualizáltam. A sztorit vettem át és pár pillanatot a filmből. Erre hajaz a figyelemfelkeltő, szexis plakát is; mindenkinek egy-egy saját színe van ebben a sötétszürke rengetegben, kérdés, hogy vajon ez az egyediségük megmarad-e a történet végére” – árulta el a rendező.

Dora szerepében Földes Eszter látható, aki nem győzi hangsúlyozni a darab aktualitást: „Az ember nem változik. Vannak szebb, napfényesebb időszakok, de aztán rendre elérkezik a sötétség. Mintha végtelen nyolcast járna a világ egyetemes dinamikája. Nagyon közeli a darabban ábrázolt kor, túl közeli még az akkori valóság, az emberiség lelkiismerete azóta sem tisztult meg, és sokan inspirálódnak a régi idők egyenleteit felhasználva, újragondolva. Egy végtelen nyolcas hintájában csücsül az emberiség.”

Hendrik Höfgenként Jászberényi Gábor, a tábornagyként Gáspár András, Dora Martinként Földes Eszter mutatkozik majd be, mellettük Kocsis Fülöp Soma, Galambos Zsófi, Korcsmáros András, Kuna Kata, Fejér Máté és Csizmadia Orsolya lép színpadra.

Kiemelt kép: Jelenet a Spirita Társulat Mephisto című előadásából (Fotó: Huisz István)