A legnépszerűbb klasszikus olvasmányok adaptációi garantálják a szórakozást az M5 kulturális csatorna nézőinek a nyári estéken. Keddenként nem csak a jól ismert történetekkel, hanem igazi világsztárokkal is találkozhatunk.

A július Shakespeare egyik klasszikus királydrámájával indul: a Kenneth Branagh rendezte V. Henrikben (1989) a címszerepet maga a direktor játssza, partnere, Katalin pedig Emma Thompson. A következő két hét az orosz műveké: július 12-én a Marte Fiennes által rendezett, 1999-es Anyegin lesz látható Ralph Fiennes és Liv Tyler főszereplésével, 19-én pedig a Tolsztoj társadalmi-romantikus nagyregénye alapján készült Anna Kareninát vetítik, Sophie Marceau-val a címszerepben. A hónap utolsó keddjén a Cyrano de Bergerac kerül adásba, az 1990-ben készített filmet Jean-Paul Rappeneau rendezte, a címszereplőt Gérard Depardieu, Roxane-t Anne Brochet kelti életre.

Augusztus 2-án E. M. Foster regényének hőseivel találkozhatunk a James Ivory által rendezett 1992-es Szellem a házban című filmadaptációban, Henry Wilcoxt Anthony Hopkins, Margaret Schlegelt Emma Thompson alakítja. Egy héttel később egy igazi romantikus történetet nézhetünk meg, ráadásul nem is akárki, hanem Franco Zeffirelli rendezésben: a Jane Eyre címszerepében Charlotte Gainsbourg lesz látható, Rochesterként pedig William Hurt tűnik fel a képernyőn. A sorozatot 16-án egy modern klasszikus zárja: Boris Vian Tajtékos napok című regényéből Michel Gondry készített filmváltozatot 2013-ban, Audrey Tautou (Chloë) és Romain Duris (Colin) főszereplésével.

Kiemelt kép: Sophie Marceau és Sean Bean az Anna Karenina című filmben (Fotó: snitt.hu)