Egy igazán nagy klasszikussal, a Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein által írt Hegedűs a háztetőn című musicallel búcsúztatja az idei évet a Kolozsvári Állami Magyar Színház. 

A történet 1905-ben, a cári Orosz Birodalomban játszódik, egy kis faluban, a zsidók és oroszok lakta Anatevkában, ahol a közösség életét a vallás és a mindenre kiterjedő hagyományok határozzák meg. Itt él többek között Tevje, a tejesember is feleségével, Goldéval, valamint öt lányukkal. Az apa mindent elkövet, hogy a családot összetartva lányait a tradíciók szerint adja férjhez. A fiatalok azonban vallási eszmék helyett szerelemből kívánnak házasodni, így a legidősebb lány, Cejtel a dúsgazdag férj helyett a szegény szabólegényt, Mótelt választja; húga, Hódel Szibériába utazik fogvatartott kedvese, Perchik után; Háva, a harmadik lány pedig egy más vallású fiú mellett talál rá a boldogságra. Mindeközben a helyi zsidó közösségnek különböző megpróbáltatásokkal kell szembenéznie: az egyre erősödő antiszemitizmussal, a politikai megmozdulásokkal és végül a cári rendelettel, hogy vagyonukat hátrahagyva el kell hagyniuk őseik földjét.

A Hegedűs a háztetőn főszereplőjét, Tevjét, Bogdán Zsolt alakítja, a további szerepekben a teátrum legtöbb művésze megfordul: Kató Emőke, Albert Csilla, Vindis Andrea, Pethő Anikó, Tőtszegi Zsuzsa, Román Eszter, Kántor Melinda, Orbán Attila, Kiss Tamás, Varga Csilla, Farkas Loránd, Zongor Réka, Csutak Réka, Szűcs Ervin, Bodolai Balázs, Dimény Áron, Marosán Csaba, Viola Gábor, Laczkó Vass Róbert, Váta Lóránd, Fogarasi Alpár, Balla Szabolcs, Tordai Tekla, Kicsid Gizella, Imre Éva, Kali Andrea, Gedő Zsolt, Laczó Júlia, Sinkó Ferenc, Buzási András, Bálint Előd, Erdei Máté, Nagy Gellért, Nagy Kopeczky Kristóf, Orbán Szabolcs, Varga Péter és Wagner Áron lép színpadra.

Az előadást Béres László rendezésében, Jakab Melinda koreográfiáival láthatja a kolozsvári közönség, a díszlet- és jelmeztervek Carmencita Brojboiu munkáját dicsérik, a zenei vezető Kolcsár Péter.

Kiemelt kép: Jelenet a Hegedűs a háztetőn című musicalből (Fotó: Kolozsvári Állami Magyar Színház)