A Libri számára kiemelten fontos, hogy a fiatal olvasókhoz is minőségi könyvek jussanak el, olyanok, amelyek meghatározó élményt jelentenek számukra már egészen fiatalon, ezért könyvesboltjaikban és online felületeiken kiemelt figyelmet fordítsanak a nívós gyerekkönyvek bemutatására. Az, hogy 2020-ban támogatóként csatlakoztak Az Év Gyerekkönyve Díjhoz, szintén ezt a törekvésüket tükrözi. A díj támogatásával mindazon alkotók munkáját szeretnék elismerni, akik részt vettek egy-egy kiemelkedően jó gyerekkönyv létrejöttében – a szerzőktől az illusztrátorokon át a szerkesztőkig. Továbbá a szülőknek, nagyszülőknek kívánnak segítséget nyújtani abban, hogy a díjazott könyveket választva olyan olvasmányokat adjanak a kicsik kezébe, amelyek előremozdítják szellemi és lelki fejlődésüket.

A HUBBY – Magyar Gyerekkönyv Fórum idén már hetedik éve szervezi meg és adja át Az Év Gyerekkönyve Díjat, amit tavaly óta már hét kategóriában osztanak ki. A szakmai zsűri döntése alapján az elismerést (két korosztályra bontva) gyerekkönyvírói, ifjúsági írói, illusztrátori, műfordítói, valamint innovációs és ismeretterjesztő kategóriában adják át az előző évben megjelent, kiemelkedő művek alkotóinak, elismerve a szerkesztői és kiadói munkát is.

Ebben az évben a Gyermekek Háza tanulói dönthettek arról, melyik könyv kapja az Év Gyerekkönyve Díjat. Két csapatban olvastak, beszélgettek, vitáztak és érveltek a diákok, mire megszületett az eredmény. A többek között a kompetencia alapú oktatásról, nyitottságról és integrációról is ismert alternatív iskola tanulóinak döntése alapján a 6-12 évesek Tasnádi István: Helló, Héraklész című könyvét választották, a nagyobbak (12-18 évesek) pedig Péczely Dóra Szevasz című kortárs novelláskötetet ítélték a legjobbnak.

Kiemelt kép: A Gyermekek Háza diákjai az Ünnepi Könyvhéten (fotó: Gyermekek Háza facebook)