Ősbemutatóként érkezik a Spirit Színházba Ayad Akhar Kitaszított című Pulitzer-díjas könyvének színpadi adaptációja.

A Kitaszított évszázadokon átívelő, ma is aktuális témával foglalkozik: a vallással és az identitással. A 2014 és 2015 között a Broadwayn futó darab egy este alatt játszódik, egy baráti vacsorának lehetnek résztvevői a nézők. A hangulat gyorsan felforrósodik: egy pillanat alatt az identitáspolitika „puskaporos hordóján” egyensúlyozunk. Amir, a házigazda amerikai születésű, de pakisztáni gyökerekkel rendelkezik, festő feleségét, Emilyt pedig az iszlám és a férje ihleti meg. A vacsorára megérkezik Abe is, Amir unokaöccse, valamint még ketten hivatalosak: Jory és férje, Isaac. Jory afrikai származású, míg Isaac zsidó születésű. Elkerülhetetlenül a vallás lesz a vacsora fő témája. A magával ragadó, sőt sodró párbeszédek rávilágítanak arra, milyen sebezhető lehet azoknak az önképe, akik az egyik világba és kultúrába születtek, viszont egy másikban kötelezték el magukat.

A rendező, Léner András így nyilatkozott a darab mondanivalójáról és a próbafolyamatról: „Borzasztó sokat dolgozunk. Sok helyről érkeztek színészek, akikkel sokszor találkoztunk már, végül összetalálkoztunk a Spirit Színházban, 45 fokos hőségben próbálni. Nehéz még beszélni a készülő a előadásról, vannak csodás pillanatok, de még látjuk, mi áll előttünk, részint kabalából is nehéz róla beszélni. Az biztos, mérhetetlenül motivált mindenki, a hőség ellenére mégis szeretik a produkciót. Ez a készülő színdarab, ez az anyag egy korosztályos történet, nem is egy korosztály, hanem több korosztály története és a személyiség fejlődésének egy kockázatos útja; teszi ezt különböző műfaji elemekkel: a vígjátékos, majdnem bohózati, a krimin át, pszichologizáló, társadalomkritikus elemek is vegyülnek. Minden tartalma személyesen hat ránk. Azon vagyunk, hogy a darabot a leggazdagabban és legszemélyesebben tudjuk megfogalmazni és a közönség számára is szerethetővé és átélhetővé tenni. Nagyon kívánom a színészeknek, hogy azt a sok szeretetet, amivel dolgoznak, azt a közönségtől visszakapják. „

Az előadás premierjét 2019. szeptember 20-án tartják a Spirit Színházban, majd októberben további két alkalommal (8. é 31.) lesz látható. A darab rendezője Léner András, szereplők: Dányi Krisztián, Fekete Linda, Jerger Balázs, Perjés János és Tankó Erika.

Kiemelt kép (balról jobbra): Tankó Erika, Dányi Krisztián, Fekete Linda, Perjés János, Jerger Balázs (fotó: Spirit Színház)