Ma ünnepli 70. születésnapját Kiss Mari Jászai Mari-díjas színésznő.

Kiss Mari 1952. október 9-én született Bükkaranyoson, az általános iskolát a szomszédos Nyékládházán, míg a gimnáziumot Miskolcon végezte. 1975-ben szerezte meg diplomáját a budapesti Színház- és Filmművészeti Főiskolán, utána a Madách Színházhoz szegődött, aminek több mint három évtizedig volt tagja, 2008-tól pedig a szombathelyi Weöres Sándor Színház színésze, majd pedig szabadúszó művész.

Pályája során számtalan szerepet öltött magára a színpadon, volt Julia, a Vas István által rendezett Koktél hatkor című tragikomédiában, Máli néni a Koltai Róbert által rendezett azonos című vígjátékban Szombathelyen, de játszotta Simone-t Az Őrült nők ketrecében Tordy Géza és Balázsovits Lajos mellett, vagy Rose-t a Gyerekek című darabban Hegedűs D. Gézával és Egri Mártával karöltve.

Filmes munkáinak száma a színpadi szerepeinek számával vetekedszik, hiszen a 70-es évektől kezdődően forgatott rendszeresen nagyjátékfilmeket vagy sorozatokat. A Zsombolyai János által rendezett Kihajolni veszélyes című 1977-es filmben mint Klárika tűnt fel, az 1980-as Vámmentes házasságban Magyar Marit alakította. Legutóbb az RTL Klub nagysikerű A tanár című sorozatában alakította Trokán Nóra édesanyját. Hangját hallva számtalan szinkronszerepe elevenedik meg sokak számára, hiszen ő általa hangoztak el magyar szavak több alkalommal is Sophia Loren, Brigitte Bardot vagy Frances McDormand ajkairól.

1992-ben Jászai Mari-díjjal tüntették ki, több évtizedes munkája elismeréseként. Isten éltesse még sokáig a művésznőt!

Kiemelt kép: Kiss Mari (Fotó: Kovács Milán)