Tegnap indult útjára a Petőfi Irodalmi Múzeum új, Átröpűlök hosszában hazámon című vándorkiállítása Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából. A múzeumbusz első állomása a költő szülővárosa, Kiskőrös volt, melyet több mint 200 helyszín követ majd körülbelül egy éven át.

Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója kiemelte, hogy az utazó kiállítás fő célja, hogy minél többen megismerhessék Magyarországon és a határainkon túl is Petőfi Sándor életművét, nagyszerűségét és zsenialitását. A Petőfi-bicentenárium hivatalosan szerdán veszi kezdetét a Kiskőrösön tartandó Nemzeti Tanévnyitón, ebből az alkalomból pedig a múzeumbusz is ellátogat a helyszínre, majd ezt követően – közel egy éven át – a Kárpát-medence számos helyszínén megfordul. A kiállítás címét adó mottó a Dalaim című vers részlete, amely nemcsak Petőfi utazás iránti szenvedélyét és költői ambícióit fejezi ki, de utal a tárlat nem mindennapi jellegére is, amely nem a költő életrajzát helyezi fókuszba, sokkal inkább az alkotói attitűdöt meghatározó döntési helyzeteket mutatja be, mint például a költővé válás, a társadalmi mobilitás, az életpálya megválasztása, a közéleti szerepvállalás, az irodalmi élet szervezése vagy a családalapítás.

A Petőfi busz (Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)

A kiállítás gerincét 10 kiemelt gyűjteményi darab alkotja, amely a képzeletbeli utazás egy-egy állomását jelzi. Ilyen többek között a költő édesapja, Petrovics István mészárosbárdja, a Szendrey Júliától kapott gyöngyhímzéses pénztárca vagy éppen egy biliárddákó, amelyet Petőfi a törzshelyén, a Pilvax kávéházban használhatott. Minden relikviához tartozik egy-egy kiemelt vers, valamint több idézet, kézirat, művészeti alkotás és irodalomtörténeti érdekesség is. Az Úti jegyzetek című mű sorait Patkós Márton színművész előadásában hallhatják az érdeklődők.

A busz a tervek szerint szeptembertől 2023 augusztusáig járja az országot és a Kárpát-medencét. Decemberig több mint 60 település közönsége találkozhat vele, a Petőfi Sándor-emlékév végéig pedig több mint 200 helyszínt látogat meg az utazó kiállítás, mely feltűnik majd különböző rendezvényeken is, például a Győri Könyvszalon eseményein vagy a 40. Hagyományos Csallóközi Vásáron, Dunaszerdahelyen. A tárlat kurátorai Molnár Eszter Edina és Sóki Diána.

Kiemelt kép: A Petőfi busz bejárata (Fotó: Petőfi Irodalmi Múzeum)