Új bemutatóra készül a kecskeméti Ciróka Bábszínház: az Egyszem, Kétszem, Háromszem egy kisiskolásoknak szóló történet a furcsaságokról, az elfogadásról, valamint egy olyan kifordított világról, ahol semmi sem az, aminek látszik.

A Grimm testvérek e kevésbé ismert meséje bebizonyítja, hogy a külső nem minden, az igazi lényünk belül rejtőzik. A kiközösített, cselédsorban tartott kétszemű kislány megtanulja elfogadni önmagát, és képes lesz kiállni magáért. A hatéves kortól ajánlott előadás egy olyan világot mutat be, amely eltér a miénktől. Itt minden embernek egy, három, hét, azaz páratlan számú szeme van. Ebben a tudatban él három nővér az erdő közepén. Hárman élnek, páratlanul szépek és különlegesek. De egyikük, Kétszemű más, mint testvérei: páros szemmel született, ezért nővérei szemében ő furcsa, hibás. Lenézik, kiközösítik, dolgoztatják. De Kétszemű nincs egyedül. Kis segítséggel megtanul kiállni önmagáért. Nem kell ehhez más, csak egy álruhás tündér, egy kis énektudás és egy… kecske.

A főként maszkos játékra épülő előadásban nagy hangsúly helyeződik a zenei világra (zeneszerző: Frank Tamás), a mozgásra (Barna Lilla) és a térhasználatra. Mind a szöveg, mind a látványvilág szintjén a páratlan és a szem motívuma áll a középpontban. A maszkos formavilág igazán alkalmas arra, hogy megszokjuk a három testvér világát, és megérthessük, hogy miért olyan nehéz Kétszeműnek lenni. A darab létrehozásában alkotói és előadói oldalról is több fiatal pályakezdő vesz részt: Horgas Ráhel és Szekeres Máté frissen végzett bábszínészként az első évadukat töltik a Cirókában, de Fodor Orsolya író-rendező, valamint Simonyi-Lengyel Mira tervező is a friss diplomások csapatát erősíti. Mellettük színpadra lép még Darvas Emőke, Fülöp József, Krucsó Rita Júlia és Szörényi Júlia, az alkotóstáb csapata pedig Oláh-Bebesi Bori dramaturggal és Mátravölgyi Ákos díszlet- és bábtervezővel egészül ki.

A produkciót február 11-től az iskolások bérletében és a bábszínház hétvégi előadássorozatában láthatják majd a nézők.

Kiemelt kép: Pillanatkép az Egyszem, Kétszem, Háromszem próbájáról (Fotó: Ciróka Bábszínház)