Sok éve már, hogy a Concerto Budapest megteremti azt az idilli hangulatot, amely egy langyos nyári este és Mozart zenéjének fúziójából születni képes. A zenekar most Balatonföldváron, a Bajor Gizi Közösségi Ház színháztermében is fellép a legkiválóbb szólistáinak közreműködésével.

Ezúttal három nem szokványos szólóhangszerre írt versenymű, valamint Mozart „kis” g-moll szimfóniája hangzik majd el. A műsort nyitó D-dúr kürtverseny csakúgy, mint a zeneszerző két másik e hangszerre komponált concertója barátja, a virtuóz Joseph Leutgeb számára íródott, és mindössze két tételből áll. Második, Rondo tételének kézirata tele van szokatlan előadói utasításokkal, mint például „légy bátor” vagy „ó, micsoda disszonancia”, amelyek minden bizonnyal Leutgebnek szóltak. Az ezt követő B-dúr fagottversenyt gyakran szokták a hangszer repertoárjának leggyakrabban játszott darabjaként említeni, és legtöbbször a zenekari próbajátékok anyagát is képezi. Mozart mindössze tizennyolc évesen írta ezt a remekművet, amely második tételének egy témáját később felhasználta a Figaro házasságában. A fuvolára és hárfára írt C-dúr versenyművet a zeneszerző párizsi útja során írta megrendelésre, amiért végül sosem kapta meg fizetségét. Bár ma már a hárfa minden szimfonikus zenekar állandó részét képezi, a bécsi klasszika idején még ritkaságnak számított ez a hangszer, így igazi kuriózum e darab a komponista életművében. A koncert zárásaként elhangzó g-moll szimfónia szintén egy korai mű, egy tizenhét éves zseni alkotása. Nyitótétele a híres Miloš Forman-film, az Amadeus kezdetén is felcsendül.

A koncerten a Concerto Budapest tagjai mellett közreműködik Kaczander Orsolya fuvola, Lenka Petrovic hárfa, Tóth Bálint kürt, Mohai Bálint fagott, Keller András vezényletével. A program ingyenesen látogatható, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik.

Kiemelt kép: A Concerto Budapest Zenekara (Fotó: Benkő Sándor)