Idén is visszatért a szegedi Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, immáron hetedik alkalommal, hogy október 24. és 28. között ápolja a szegedi születésű, Oscar-díjas Zsigmond Vilmos operatőr emlékét, és egyúttal az operatőri munkára koncentrálva felvonultasson egy versenyprogramot. Közel négyszáz nevezésből húsz kisjátékfilm, nyolc-nyolc nagyjáték- és dokumentumfilm, illetve négy kísérleti filmet válogattak be, a fesztivál végén pedig eredményt hirdettek az egyes kategóriákban.

A Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál fődíját a Larry című film fényképezéséért Hartung Dávid kapta, de az alkotó elnyerte a diákzsűri elismerését és a CinProCaSR-díjat is. A legjobb nagyjátékfilmnak járó szobrot Daniil Fomichev vihette haza az Emperorért, a dokumentumfilmek közül Pálos Gergely munkája, a Saját erdő bizonyult a legjobbnak, a kisjátékfilmekből az új-zélandi Datsun operatőre, Marty Williams került kitüntetésre, a kísérleti filmeknél pedig egy mexikói darab, az Elsewhere diadalmaskodott, így Argenis Salinas Pineda nyert a szakmai zsűri döntése alapján. 

Kerültek kiosztásra különdíjak is: a legjobb fiatal operatőrnek Füzesi Tamást választotta a VisionTeam és a Special Grip Hungary a Hajszálrepedés című rövidfilmjéért; a Szeged Város díjában Szebeni Gábor részesült a Lesen névre keresztelt filmért; a fesztivál idei életműdíjával a Balázs Béla-díjas Andor Tamás operatőrt tisztelték meg; a fesztivál történelmében először megrendezett Magyar Operatőrök Hete szekcióból két filmes kapott elismerést a Magyar Operatőrök Társaságától, Szilágyi Gábor (Veszélyes lehet a fagyi) és Nagy Zágon (Szelíd); a kritikusok díját Ezequiel Salinas (Budapest Silo) kapta.

Gratulálunk a díjazottaknak!

Kiemelt kép: Hartung Dávid átveszi a díjat (Fotó: Zsigmond Vilmos Filmfesztivál Facebook)