A Radnóti Színház évadzáró ülésén összegezték az idei évad eredményeit, sikereit, valamint kiosztották a teátrum díjait is.

A szó átvitt és valós értelmében is mozgalmas évadot tudhat maga mögött a Radnóti Színház: az öt új bemutató (A művésznő és rajongói, 10, A gondnok, Gloria, Kakukkfészek) mellett irodalmi esteket, számos szakmai programot, SZÓVAL-beszélgetést és színházi workshopot tartottak az érdeklődőknek. Az idei évadot összesen 202 előadással, 58.393 nézővel (ez a szám a tavalyihoz képest 8 ezerrel emelkedett), 100,19% látogatottsággal zárta a teátrum. A Radnóti Színház melletti társasház felújítása miatt több darabjukat is átmenetileg más helyszínen játszották, így többek között a TESLA Loft, a Keress Emil Próbaterem, a Lengyel Intézet, az Ódry Színpad, a Katona József Színház és a József Attila Színház is helyt adott a társulatnak.

Kováts Adél, a színház igazgatója méltatta és külön megköszönte mindenki munkáját, az idei évadot szépnek, de egyben nehéznek nevezte. Az évadzáró társulati ülésen kiosztásra kerültek a teátrum díjai is: a társulat megosztva Martinovics Dorinának és Sodró Elizának szavazta meg az évad legjobb színésznőjének járó díjat, a legjobb színész pedig Schneider Zoltán lett. A teátrum háttérdolgozói számára alapított elismerést Ágoston Gábor hangosító vehette át. Kicsi-díjat is osztottak, amely a legjobb epizódszerepért jár, idén megosztva Rusznák András és Porogi Ádám nyerte el. A közönség-díjat Lovas Rozi kapta, ami azért is különleges és rendhagyó, mert most először nyert színésznő a közönségszavazáson.

Június 10-én és 11-én Pozsonyban az Eurokontext Fesztiválon nagy sikerrel játszotta a társulat az Egy piaci nap című előadást. Június 7-én a POSZT-on Székely Csaba 10 című drámája mutatkozott be, amelynek magyarországi ősbemutatóját decemberben tartották Budapesten. A szakmai zsűri három díjjal jutalmazta az előadást: Sebestyén Aba lett a legjobb rendező, Cári Tibor a legjobb színházi zenéért kapott elismerést, míg Sodró Eliza a legjobb női alakításért járó különdíjat vehette át. A színház emellett kiemelten fontosnak és szívmelengetőnek tartja, hogy a Közönségzsűri különdíját is elhozhatta Székely drámája, ami nemcsak azért jelentős, mert a közönségzsűri átlagéletkora 25 év volt, így a jövő generációja tartotta a legjobb előadásnak, hanem azért is, mert a 10 olyan csapatmunka, amilyen nagyon ritkán valósul meg a színpadon.

A POSZT díjazottjai (Fotó: Körtvélyesi László)

Kiemelt kép: A Radnóti Színház díjazottjai (Fotó: Hevesi-Szabó Lujza)