Összesen 22 kategóriában osztották ki a Magyar Mozgókép Díjakat. A versenyben lévő alkotókat és filmeket az ötfős szakmai zsűri bírálta, az ítészek elnöke a Kossuth- és Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező, érdemes művész Ternovszky Béla volt. A zsűri további tagjai voltak: a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművésznő, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja Udvaros Dorottya, Dombrovszky Linda rendező, a Duna Médiaszolgáltató tartalomfejlesztésért felelős igazgatója, Kárász Róbert és Lukácsy György, dramaturg és forgatókönyvíró voltak.

A Semmelweis kapta a legjobb játékfilmnek járó díjat, a legjobb rendezőnek járó elismerést pedig ugyanezen alkotásért Koltai Lajos nyerte el. A Lefkovicsék gyászolnak című filmért Breier Ádám kapta a legjobb elsőfilmesnek járó díjat, a legjobb színésznő pedig a Cicaverzum főszereplője, Törőcsik Franciska lett. A Lefkovicsék gyászolnak című filmben nyújtott alakításáért a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat Bezerédi Zoltán vehette át. A legjobb női és férfi mellékszereplő is a Semmelweis miatt kapta az elismerést, ezeket a kitüntetéseket Mészáros Blanka és Gálffi László vihették haza.

Rohonyi Gábor kapta a legjobb tévéfilmnek járó díjat a Bolond Istók című alkotásáért, a legjobb rövidfilm kategóriában Baska Barbarát díjazták a Baska magyarul beszél című filmért. Zákonyi S. Tamást hazavihette a legjobb producernek járó elismerést, illetve a legjobb egész estés dokumentumfilm díját A nemzet aranyai című munkájáért. A legjobb kisjátékfilmnek Chilton Flóra alkotását ítélték, melynek címe, Széllel szemben, a legjobb egész estés animációnak pedig a Kojot négy lelke bizonyult, Gauder Áron rendezésében, mely elnyerte a Diákzsűri díját is. Gellár Csaba vihette haza a legjobb rövid animáció díját a Puskás Öcsi és barátai – Keserű a csoki című munkájáért.

A legjobb tévésorozat kategóriát a Tündérkert – Kísértések kora nyerte, Madarász Isti rendezésében. Fonyódi Tibor és Tóth Barnabás nyerték el a legjobb forgatókönyvírónak járó díjat a Mesterjátszmáért, míg a legjobb operatőrnek a Hadikot fényképező Győri Márk bizonyult. A Valami madarak egyik alkotója, Madácsi Imre lett a legjobb hangmérnök, a legjobb zeneszerző díját pedig Pacsay Attila kapta a Semmelweis zenéjéért. A Libertate ’89 – Nagyszeben című alkotásban való munkájáért Lemhényi Réka vihette haza a legjobb vágónak járó díjat, míg a legjobb díszlettervezőnek Pater Sparrowt tartották a Semmelweis világáért. Zelenka Nóra kapta a legjobb jelmeznek járó díjat a Majdnem menyasszony kosztümjeiért, a legjobb maszk kategóriában pedig Tóth Anikót tüntették ki a Tündérkert – Kísértések koráért.

Idén is átadták a Huszárik Zoltán-díjat, a Duna Médiszolgáltató Nonprofit Zrt. és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap jóvoltából. Ezt az elismerést egy olyan alkotó kapja, aki jelentős hatást gyakorolt a hazai filmművészetre és munkáját az elmúlt évben bemutatták a közmédia televíziós csatornáján. Idén a díjat posztumusz Vitézy Lászlónak ítélték, az elismerést fia, Vitézy Péter vette át. A közönség pedig A nemzet aranyai című filmet ítélte a legjobbnak.

Kiemelt kép: A legtöbb kategóriában a Semmelweist ismerték el (Fotó: Szupermodern Filmstúdió/Szvacsek Attila)