A világ vezető koncerttermében, a Carnegie Hallban fejeződött be pénteken a harmadik New York-i Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraverseny, amelynek győztese a hongkongi Huiping Cail lett.

A döntőben három fiatal művész adhatta elő Liszt Ferenc I. zongoraversenyét. Közülük a kínai Huiping Cait sorolta első helyre a György Ádám vezette zsűri. Az első díjas a magyar főkonzulátuson megtartott eredményhirdetés után elárulta, hogy egész életére szóló élmény volt, hogy lehetőséget kapott a bemutatkozásra a Carnegie Hallban. Régóta tanulmányozza Liszt Ferenc zenéjét, a kisebb darabjaitól indulva jutott el a zongoraversenyig, ami által a magyar kultúra is közelebb került hozzá. György Ádám zongoraművész, a zsűri elnöke és a zongoraverseny alapítója szerint a megmérettetés célja Liszt Ferenc zenei örökségének ápolása, ismertségének szélesítése, valamint hogy lehetőséget adjanak fiatal művészeknek a bemutatkozásra a világ egyik, ha nem a legfontosabb koncerttermében, New Yorkban. „Liszt művészetének nagyon fontos szerepe van az identitásunkban, magyarságunkban, és óriási büszkeség most magyarnak lenni itt New Yorkban” – mondta el.

A zsűri tagja volt még Farkas Gábor zongoraművész, a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongoratanszékének vezetője, valamint Steve Spooner, a Johns Hopkins Egyetem zongoraprofesszora. A zongoraverseny támogatója a New York-i Liszt Intézet volt, amelynek szerepével kapcsolatban Pásztor István főkonzul, Magyarország New York-i Főkonzulátusának vezető diplomatája úgy fogalmazott, hogy az intézet a magyar kultúra bástyája New Yorkban. A döntős versenyzőket a Szent Lukács Zenekar kísérte, Marosi László karmester irányításával. A tervek szerint 2024-ben ismét megrendezik New Yorkban a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyt, a szervezők szándéka szerint a korábbiaknál is szélesebb kört bevonva.

Kiemelt kép: Huiping Cai (Fotó: wfmt.com)