9 premierrel – amelyből négy ősbemutató – készül a Déryné Program, köztük a Déryné Társulat két új produkcióját is láthatja a közönség a következő évadban.

A Déryné Társulat két új bemutatóval készül a 2022/23-as évadra. Október 5-én veszi kezdetét Jánosi Ferenc Szemet szemért című darabjának próbafolyamata, amelyet a Déryné Program igazgatója, Kis Domonkos Márk rendez. A bemutatót december 9-én tartják, a társulathoz vendégként Kaszás Mihály színművész csatlakozik. A darab főhőse, Pál elismert fővárosi nyomozóként tér vissza szülőfalujába, ahol brutális gyilkosság történt. Arrogáns viselkedésével azonnal kivívja a helyiek ellenszenvét, különösen Róbertét, aki helyi rendőrfőnökként vetélytársat lát a visszaérkező férfiban. Szülei halálhíre és öccse ellenséges magatartása kijózanítóan hat a férfira, ám céltudatos nyomozóként beleveti magát a munkába. Nyomozása során egyre sötétebb titkokra derül fény a kis közösség életében, és Pálnak rá kell ébrednie, hogy előítélete az itteni emberek iránt, korántsem volt megalapozott. A darab írója Jánosi Ferenc a Barangoló Drámaírói Műhely ösztöndíjasaként Lukácsy György mentorálásával dolgozik a dráma születésén.

A társulat következő bemutatójára május 12-én kerül sor: Hunyady Sándor Lovagias ügy című tragikomédiáját a Győri Nemzeti Színház igazgatója, Bakos-Kiss Gábor állítja színpadra, a próbafolyamat március 21-én indul. A történet 1935-ben játszódik, a gazdasági világválság után, amikor nagy dolog, ha valakinek tisztességes munkája és jó megélhetése van. Virág úr, az ötvenes éveiben járó főkönyvelő harminc éve dolgozik munkahelyén, munkatársai, főnöke és családja mindig számíthatnak rá. Egy irodán osztozik Gizikével, a főnök titkárnőjével és a főnök nyegle unokaöccsével Palival. Virág titkon rajong a fiatal titkárnőért, akit Pali is megpróbál meghódítani, és már kész is a szerelmi háromszög. Hunyady Sándor legendás műve komikus helyzetekben bővelkedve ad választ a közönség számára a fenti kérdésekre.

Bakos-Kiss Gábor (fotó: Steindl Gabriella)

A Barangoló alprogram a fiatal alkotóművészeknek, pályakezdő társulatoknak és színművészeknek kínál egyedülálló lehetőséget arra, hogy egy mentori programon keresztül önálló produkciót hozhassanak létre. 2022-ben hét új előadás (monodráma, bábjáték, tragikomédia, zenés színházi előadások, valamint utcaszínházi produkció) kerül bemutatásra az alprogramnak köszönhetően. Hodászi Ádám Párker Péter, avagy a legvidámabb redpill kontent című monodrámáját – a valóság és az általunk teremtett valóság viszonyát vizsgálja – október 1-én mutatja be a Tér12 Kulturális Egyesület. A történetben egy olyan embert láthatunk, aki egy szerelmi csalódás és az internet káros hatásai miatt elszakad a családjától, barátaitól, felépít egy külön világot és abba menekül, ahelyett, hogy szembenézzen az egyszerű-bonyolult ténnyel, hogy nem kellett a választottjának. Kele Fodor Ákos ezernél is több néphiedelmi motívumot és néprajzi adatot gyűjtött össze a XIX-XX. századi Kárpát-medencei cigányság dal- és balladakincséből, babonáiból, meséiből. Az ezekből feltáruló hiedelemvilág egy izgalmas hibrid kultúra lenyomata, A kóróhegedű című zenés bábjáték premierje október 15-én lesz az Ékszer Balett előadásában.

Háy János Házasságon innen és túl című tragikomédiáját az Epika Társulat adja elő, először október 20-án. Az Astrum Színház előadásában érkezik november 18-án A Rózsa titka, amely A kis herceg írójának és feleségének szerelmi történetét meséli el megismerkedésüktől egészen az író haláláig, sőt még azon is túl. Fekete Dávid mono-báb utcaszínházi produkció keretében kelti életre János vitéz alakját, előadásában bunraku japán bábok, marionettek, maszkos, kesztyűs, valamint óriásbábok segítségével eleveníti fel a klasszikus történetet. Petőfi Sándor műve egy másik produkcióban is színpadra kerül: a Coopera Kacsóh Pongrác daljátékából készít keresztmetszetet majd, ezzel állítva emléket a két szerző, Petőfi Sándor születésének 200., míg Kacsóh Pongrác 150. jubileumának. A 2022-es bemutatók sorát Horváth István és Puskás Dániel Szent László, a legendák királya című zenés színháza zárja, amellyel Szent László lovagkirályunk ármánykodással és csodákkal teli életébe nyerhetünk betekintést.

Kiemelt kép: Kis Domonkos (Fotó: Gádoros Márk)