Nyolcadik alkalommal rendezik meg a Vidéki Színházak Fesztiválját, melynek ismét a Nagymező utcában található teátrum, a Thália Színház ad otthont. A szeptember 2-tól 8-ig tartó rendezvényen kilenc olyan előadást láthat a közönség, mely megmutatja a fővárosi nézőknek, mennyire erős a felhozatal az ország többi teátrumában is. Láthatunk klasszikus színművet rendhagyó és modern feldolgozásban, ősbemutatóként színpadra vitt magyar művet és filmadaptációt is.

Az előadások sorát szeptember 2-án a Csokonai Nemzeti Színház nyitja, méghozzá Shakespeare Lear királyával, melyben a főszereplőt ezúttal egy színésznő, Ráckevei Anna alakítja. A produkciót a fiatal orosz rendező, Ilja Bocsarnikovsz álmodta színpadra. Nem először dolgozott a debreceni társulattal, és nem első ízben vendégeskedik Budapesten, tavaly a Három nővért hozták fel és arattak fele osztatlan sikert. Ezt követi szeptember 3-án Az eltört korsó, Heinrich von Kleist vígjátékát a Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakán idén diplomázott Tarnóczi Jakab rendezte szülővárosában, a Salgótarjánban található Zenthe Ferenc Színházban.

Olt Tamás és Schell Judit a Vidéki Színházak Fesztiváljának sajtótájékoztatóján (fotó: Thália Színház)

Szeptember 4-én láthatja a közönség a Győri Nemzeti Színház darabját, Heltai Janő egyik legsikeresebb művét, A tündérlaki lányokat, melyet a teátrum igazgatója, Forgács Péter vitt színre remek szereposztással. A rá következő napon, csütörtökön Edmond Rostand klasszikusa, a Cyrano kel életre a Thália Színházban a Miskolci Nemzeti Színház színészeinek előadásában. Szeptember 6-án a Váci Dunakanyar Színház és a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza közös, mondhatni kísérleti produkciója, Csehov Ványa bácsija mutatkozik be. Az előadást a különleges rendezői látásmódjáról is elhíresült Yaroslay Fedoryshyn vezetésével vitte színpadra az alkotócsapat.

A fesztivál utolsó hétvégéjén két-két előadás várja majd a nézőket. Hetedikén a Kecskeméti Katona József Színház hatalmas sikerrel futó előadása, A király beszéde lesz látható a nagyszínpadon, mely a 2010-es, több Oscar-díjjal is jutalmazott brit film forgatókönyvéből készült Béres Attila értő rendezésében. Ezzel egyidőben, az Arizona Stúdióban a Jókai Színház korhatáros, buja drámája, a Tege Antal rendezte Vénusz nercben csábítja majd el a közönséget. A záró napon a tatabányai Jászai Mari Színház rendhagyó Svejk-előadása, valamint a kaposvári Csiky Gergely Színház ősbemutatója, a Korai menyegző kerül terítékre. Előbbit Tapasztó Ernő, utóbbit Olt Tamás vitte színre.

A Vidéki Színházak Fesztiváljának sajtótájékoztatója (fotó: Thália Színház)

Az idei fesztivál zsűrijét Mohácsi Szilvia, a Karc FM felelős szerkesztője, Szabó Borbála író, Szabó Gabi színésznő és Verebes Ernő, a Nemzeti Színház vezető dramaturgja alkotja.

A Vidéki Színházak Fesztiválján szeptember 2. és 8. között minden nagyszínpados előadás 19 órakor, míg a stúdiós produkciók 16 órakor kezdődnek. Az előadásokról írt ismertető cikkeinket a lenti linkekre kattintva olvashatjátok el.

William Shakespeare: Lear
Heinrich von Kleist: Az eltört korsó
Heltai Jenő: A tündérlaki lányok
Edmond Rostand: Cyrano
Csehov: Ványa bácsi
David Ives: Vénusz nercben
David Seidler: A király beszéde
Olt Tamás: Korai menyegző
Jaroslav Hasek – Spiró György: Svejk

Kiemelt kép: A király beszéde (fotó: Walter Péter), Lear (fotó: Máthé András) és a Svejk (fotó: Prokl Violetta)