A Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ közzétette a 2022/23-as Robert Capa Magyar Fotográfiai Nagydíjhoz kapcsolódó pályázatát. A Capa-nagydíjat minden évben olyan, a fotográfia bármely ágában dolgozó alkotó kaphatja, aki szakmailag megalapozott múlttal rendelkezik és korábban kiemelkedő tehetségről tett tanúbizonyságot.

A díjra egyéni alkotók vagy kis létszámú (maximum öt fős) alkotócsoportok jelentkezhetnek, a pályázaton 30 év feletti magyar vagy Magyarországon élő külföldi állampolgárok indulhatnak. Alkotócsoportok esetén a pályázók legalább fele kell, hogy megfeleljen ennek a két feltételnek. Pályázni már folyamatban lévő munkával és a munka befejezését felvázoló szinopszissal lehet, amely kitér a munka végső formájára, installálásának, bemutatásának tervezett módjára is. A pályázatra olyan dokumentarista indíttatású pályaműveket és szinopszisokat várnak, amelyek társadalmilag elkötelezett alkotói módokról tesznek tanúbizonyságot.

Az öttagú zsűri (a spanyol Laia Abril művész, Maaja Dyrehauge Gregersen, a dán Copenhagen Photo Festival ügyvezető igazgatója, Gellér Judit fotókurátor, Felix Hoffman, a C/O Berlin vezető kurátora, valamint Mélyi József művészettörténész, kurátor, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Képzőművészet-elmélet Tanszékének adjunktusa) a pályázat első szakaszában három ösztöndíjast választ ki, akik a leadott szinopszisaik alapján egy éven át folytatják a már megkezdett munkát, majd erről beszámolnak a zsűrinek. Az ösztöndíjasok az elkészült munkáikat a Capa Központban rendezett csoportos kiállításon személyesen, nyilvánosan és angolul mutatják be a zsűrinek a nagydíj átadása előtt. A kiállítás előállítási költségeire a Capa Központ fedezetet biztosít az ösztöndíj összegén felül.

A pályázatra való jelentkezés augusztus 15-én veszi kezdetét, és egy hónapon át, szeptember 15-ig tart. A Capa-nagydíj 2022 átadásával egyidőben, október 20-án nevezik meg a három ösztöndíjast, a Capa-nagydíj 2023 átadására pedig jövő év október 19-én kerül sor.

A pályázat további feltételei a Capa Center oldalán olvasható.

Kiemelt kép: Robert Capa Kortárs Fotográfia Központ (Fotó: pannonhirnok.com)