Magyar szerzők évada címmel hirdette meg nyári műsorát az Esztergomi Várszínház, ahol idén is egész nyáron sok szeretettel várják a nézőket. Horányi László, aki immár 25 éve igazgatója a teátrumnak, elárulta, hogy az idei program főszereplői hazánk nagy alkotói közül kerülnek majd ki.

Az évad Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékával veszi kezdetét július 2-án, melynek zenéjét Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója szerezte. A szezon nyitó hónapjában Csányi Sándor és Szulák Andrea estje is látható lesz. Színpadra kerül még Csokonai Vitéz Mihály Az özvegy Karnyóné s két szeleburdiak című klasszikusa az Aradi Színház előadásában, valamint Herczeg Ferenc Kék róka című története is. Előad továbbá a L’art Pour L’art Társulat, a marosvásárhelyi Stúdió Színház pedig A függöny című kortárs előadását viszi közönség elé. Látható lesz Jantyik Csaba Ezüstbojtár című János Vitéz-átirata, míg a Dunaújvárosi Kamaraszínház két darabbal is készül a nézők számára: a társulat Babits Mihály Jónás könyvének és Arany János Toldijának feldolgozását mutatja be. A júliust a salgótarjáni Zenthe Ferenc Színház Advent a Hargitán és Az ördög című színdarabja zárja majd.

Az augusztusi műsorkínálatban a Zentai Magyar Kamaraszínházzal együttműködve kerül bemutatásra Szabó Magda Tündér Lala című káprázatos mesejátéka, valamint Szarka Gyula Ének a konyhából című zenés előadása. A dunaújvárosi színház, a Komáromi Jókai Színház és az Esztergomi Várszínház együttműködésének eredményeként kerül majd színpadra Hedry Mária Kalipszó című kortárs művének ősbemutatója. Ezt követően Eperjes Károly Az igazat mondd, ne csak a valódit című önálló estjével várják a publikumot. Az évad befejezéseként pedig Jókai Mór Szeretve mind a vérpadig című művének rockopera adaptációját, illetve a Zentai Magyar Kamaraszínházzal és a Soproni Petőfi Színházzal közösen megvalósított a Zentai csata című zenés darabot viszik színre az esztergomi Bazilika előtt.

Kiemelt kép: Csányi Sándor, Szulák Andrea és Eperjes Károly (Fotó: Google)