Az Aase-díjat a ’80-as évek végén a Kossuth-díjas legendás színművésznő, Gobbi Hilda alapította végrendeletében azzal a céllal, hogy elismerje a kiemelkedő alakítást nyújtó epizódszereplők teljesítményét, avagy ahogy ő fogalmazott: „az emlékezetes percek, pillanatok, szavak, mozdulatok főszereplőit.” A neves művészekből álló kuratórium tagjai (Egri Márta, Ráckevei Anna, Udvaros Dorottya, Gáspár Tibor és Márton András) minden évben két színésznek és színésznőnek ítélik oda az elismerést.

A díj a nevét Ibsen Peer Gynt című drámájának egyik alakjáról, a címszereplő édesanyjáról kapta. Aase (Óze) anyó ugyanis egy rövid szerep, de felejthetetlen alakításra nyújt lehetőséget, amit az ötletgazda, Gobbi Hilda díjjal kapcsolatos nyilatkozata is aláhúz: „Sajátossága a színészi munkának, hogy a főszereplő több felvonáson keresztül vonja magára a figyelmet. Az epizodistának csak néhány perce, pillanata van; tömörít, mint az író, amikor epigrammát alkot.”

Az elismerést hagyományosan a Bajor Gizi Színészmúzeumban szokták átadni, de a járványhelyzetre való tekintettel az ünnepélyes díjátadó elmarad, a művészek később kapják meg a díjakat, de ez természetesen mit sem von le az értékéből. Az Aase-díj 2020. évi díjazottjai a következő színművészek lettek: Horváth Margit (a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház), Szabó Éva (Centrál Színház), Kuna Károly (a székesfehérvári Vörösmarty Színház) és Spilák Lajos (Stúdió K). Gratulálunk!

Kiemelt kép: Kuna Károly (Fotó: Szinhaz.net), Szabó Éva (Fotó: Jegy.hu), Spilák Lajos (Fotó: Szinhaz.hu), Horváth Margit (Fotó: SZON)