A Margitszigeti Színház 2022-es évadában ismét világsztárokkal és hazai elismert művészekkel találkozhat a közönség: A színház nemzetközi viszonylatban is jelentős mainstream művészeti repertoárjával a nemzetközi és a hazai közönség figyelmét is felhívja Budapestre.  A teátrum júniustól augusztusig tartó főszezonja a nagybemutatók (opera, musical, balett, azaz a szcenírozott produkciók) színreviteléből épül fel, a repertoárt az elő- és utószezonban könnyűzenei koncertek színesítik.

„Az előző évek alatt kiépített nemzetközi és hazai kapcsolatainkat nem engedtük el, nem hagytuk „veszendőbe menni” a tervezett produkciókat, helyette a jövőre gondolva, áthelyeztük, ha szükséges volt átstrukturáltuk. A Margitszigeti Színház nyári fesztiválként, szabadtéren – rengeteg munkával és egyeztetéssel – az elmúlt években is sikeres évadokat zárt. Erre készülünk idén is, mármint arra, hogy még szélesebbre tárjuk kapuinkat a külföldi és hazai művészek előtt, a magas minőséget továbbra is szem előtt tartva, hiszen közönségünk is – mondjuk úgy – ezt „szokta meg”, ezt várja el – nyilatkozta Bán Teodóra, a Margitszigeti Színház igazgatója és művészeti vezetője, majd gondolatait az alábbiakkal egészítette ki: „Rengeteg külföldi és még több hazai elismert művész érkezik hozzánk. Idén célunk, hogy a magyar közönség mellett, újra kinyithassuk kapunkat a külföldi nézőink felé, hiszen Budapest és benne a zöld Margitsziget méltán foglal el előkelő helyet kulturális és így turisztikai célpontként Európa térképén.” 

Polyák Lilla az Elisabeth című musicalben (Fotó: Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház)

A Margitszigeti Színház repertoárjának szerves részét képzik a saját produkciók, dramatikus szcenírozott előadások, illetve koprodukciós konstrukcióban is dolgoznak olyan elismert szakmai partnerekkel, mint a Magyar Állami Operaház vagy a Nemzeti Filharmonikusok. Így idén – többek között – színre kerül a Tosca és az Attila opera bemutatója, valamint a nagy népszerűségnek örvendő, Best Opera Songs – Opera gála, egy világsztár szoprán közreműködésével. A nyár egyik legizgalmasabb bemutatója a Szente Vajk által színre álmodott Kőszívű – a Baradlay-legenda című musical lesz, emellett a műfaj szerelmesei megismerhetik a Mozart! (Veszprémi Petőfi Színházzal közös produkció), a Mária Evangéliuma, valamint az Elisabeth (Kecskeméti Katona József Színház) történetét.

A hagyományos Operagála fellépője ezúttal nem más, mint a méltán világhírű, lenyűgöző szoprán, Placidó Domingo felfedezettje és partnere Aida Garifullina. Az est karmestere Pier Giorgo Morandi lesz, aki a világ legkiválóbb operaházaiban vezényel rendszeresen. Francesco Melivel, a kivételes tehetségű tenorral, a fényes karriert futó hírességgel és a hazai csillaggal, Sümegi Eszterrel, valamint Kálmándy Mihállyal mutatják be Puccini Tosca című operáját. Verdi drámai erejű, magyar vonatkozású műve, az Attila új bemutatóként tér vissza 18 év után a Margitszigetre, melynek ismét méltó helyszíne lesz a nagyszínpad. Attila szerepében a nemzetközi színpadok állandó vendége, és a hazai operarajongók által kedvelt tekintélyes hangú és karakterű basszus, Bretz Gábor debütál. Partnere, Odabella, Aquileia urának leánya szerepében a világ legkiválóbb színpadain mindig hangos sikert arató szoprán, Maria Agresta tündököl majd.

Jelenet a Wien, Wien, nur du Allein című produkcióból (Fotó: BBL – Gregory Batardon)

A balett szerelmeseinek sem kell idén világhírű táncosok nélkül tölteniük a nyarat. 2022-ben a korszakalkotó és stílusteremtő, iskolát és társulatot alapító Maurice Béjart társulata, a Béjart Ballet Lausanne érkezik egy különleges koncepcióval. A legendás Maurice Béjart műveit fenntartó és ápoló társulat vezetője Gil Roman koreográfus és társulatvezető ez alkalommal arra vállalkozott, hogy a mester műve a Wien, Wien, nur du Allein előadást újra színpadra állítsa. Az újra rendezésnek Budapesten, a Margitszigeten lesz a bemutatója. A zongora mestere, a vad és lüktető játékáról ismert Valentina Lisitsa pedig biztosan lenyűgözi majd a közönséget a Nemzeti Filharmonikus Zenekar nyitó koncertjén, Héja Domonkos karmesterrel.

A főprofil mellett jelentős az igény a színház felé az évfordulókat ünneplő együttesek, művészek felől, klasszikus és könnyűzenei életműkoncertek, és friss lemezbemutatók életre hívásában. Az egykori Ghymes zenekar alapító tagja, Szarka Tamás Esthajnal című lemezbemutató koncertjét a szerző zenekara, a Parno Graszt együttessel közösen adja elő, eddig még sosem hallott dallamokkal, új zenei különlegességekkel, Reviczky Gábor színművész és Tóth Gabi sztárénekes közreműködésével. Jávori Ferenc Fegya a Budapest Klezmer Banddel közösen életmű koncerttel érkezik, de itt ünnepli a Szent Efrém is a 20 éves grandiózus jubileumát (400 fős kórussal, Viktor Solomon sztárvendéggel kísérve), valamint a 100 Tagú Cigányzenekar a megalakulása 35 éves évfordulóját, melyet Berki László cigányprímás alapítónak szentel. A májusi első program, a szintén jubiláló Irie Maffia történetét bemutató, szimfonikusokkal bővített koncert, melyet a színházba visszatérő Magashegyi Underground zenekar követ. Fenyő Miklós, az idén 75 éves előadó 25. alkalommal lép fel a Margitszigeten.

Az előadásokról és az időpontokról bővebben a Margitszigeti Színház oldalán olvashatunk.

Kiemelt kép: Bán Teodóra (Fotó: BNyF)