Idén negyedik alkalommal hirdették meg a JCDecaux novellapályázatát, melynek eredményhirdetésére a tegnapi napon került sor. Az Álljon meg egy novellára! elnevezésű irodalmi verseny nyerteseinek alkotásai a legforgalmasabb busz- és villamosmegállók plakátfelületein lesznek olvashatók országszerte.

Két év kihagyás után ebben az évben negyedszer hirdették meg a szervezék a pályázatot, amelynek keretében ezúttal is több mint háromezer írás közül választotta ki a zsűri – melynek tagja volt Grecsó Krisztián is – a 20 legjobb novellát. “Az idei történetek talán minden eddiginél jobban reflektálnak a jelenkor aktualitásaira: megjelenik bennük a fiktív világban való létezés, a kiútkeresés és a remény motívuma is. Nagyon jó látni, hogy az irodalom által hangot kaphatnak ezek a közös társadalmi tapasztalatok, és a plakátokat olvasva minél többen rádöbbenhetünk arra, hogy nem vagyunk egyedül az érzéseinkkel” – összegezte tapasztalatait a József Attila-díjas szerző.

Az első díjat és az azzal járó 300 ezer forintot a Ha marad valami utánam című novellájáért F. Tóth Gergely kapta, aki pár éve kezdett írni és versekkel is kísérletezik. A második helyért járó 200 ezer forintot az Első ajtó című írásnak ítélte a zsűri, melynek írója Vörös Szabolcs Gergelyné Lukács Andrea, Redelle, aki 4 lány édesanyjaként szabadidejében újságíróként, bloggerként tevékenykedik. Harmadik helyen végzett a Szemem színei, Török Ábel novellája, aki az ELTE-n klasszika- filológia szakos hallgató. A Telekom idén egy speciális különdíjjal színesítette a mezőnyt: a MagentaKraft mentorprogramjában Párkányi Kornéliát jutalmazta, akinek Online című novellájában egy autista kisfiú online oktatásra való átállásának megható története rajzolódik ki.

„Nagyszerű novellákat olvashattunk ebben az évben is és külön öröm, hogy egyre több történetben jelenik meg a digitális optimizmus és a digitális világ lehetőségeinek felismerése. A Telekom elkötelezettnek érzi magát abban, hogy segítse a jó ötletekkel teli, önmagukat megmutatni vágyó, a legtöbb esetben pályájuk elején álló fiatalokat abban, hogy elindulhassanak azon az úton, amelyet megálmodtak maguknak. Mi pedig megálmodtuk nekik ehhez a MagentaKraftot, melyben most Mécs Anna írónő irányítása alatt segítjük a győztesünket írói karrierjének beindításában” – tette hozzá Szabó Melinda, a Magyar Telekom kereskedelmi vezérigazgató-helyettese.

Az idei pályázat 20 kiválasztott novellája digitális kiterjesztés is kap: a legjobb alkotásokból podcast- és videósorozat készül Vecsei H. Miklós, Kiss Flóra és Pesák Ádám színművészek közreműködésével. Az így még szélesebb közönséget megszólítani képes tartalmak pedig az izgalmas AR-technológiával kelnek majd életre szeptembertől. A JCDecaux idén is közönségszavazást hirdet a pályázat weboldalán: az utazók voksai döntik majd el, hogy a 20 legjobbnak ítélt novella közül melyik nyerje el a közönségdíjat.

Kiemelt kép: Pillanatkép a verseny eredményhirdetéséről (Fotó: Gádoros Márk)