A Magyar Újságírók Országos Szövetsége által meghirdetett Magyar Sajtófotó Pályázat több mint harminc éve a fotóriporteri szakma legnagyobb hazai seregszemléje. A nyílt pályázatra amatőr és hivatásos fotográfusok egyaránt beküldhetik képeiket. A kiírásra beérkező műveket évről évre tekintélyes magyar és külföldi szakemberekből álló zsűri bírálja el. A díjazott képekből és a beérkezett egyéb fotókból összeállított kiállítás minden évben sok látogatót vonzó, magas elismertségű szakmai esemény.

A 39. Magyar Sajtófotó Pályázaton 296 fotográfus 2515 pályaművel indult. A zsűri összesen 7237 képet tekintett meg. A nemzetközi bíráló bizottság elnöke Szlukovényi Tamás, tagjai: Hannah Hess, Heidi Levine, Stephane Arnaud és Szigeti Tamás voltak.

A felhívás legjobb képeiből idén is megjelenik a hagyományos évkönyv, a 39. Magyar Sajtófotó Kiállítást azonban a járványhelyzet miatt rendhagyó módon szabadtéren rendezik meg, a tervek szerint a Műcsarnok mellett, majd több vidéki nagyvárosban is. A kiállítások helyszínét és pontos időpontját később közlik.

A pályázat győzteseinek teljes gyűjteményét az alábbi linken érhetik el.

Kiemelt kép: Vastaps (művészet kategória,3. helyezett) (Fotó: Fazekas István)