Az Ahogy teccik bemutatójával múlt hét vasárnap véget ért a Városmajori Szabadtéri Színpad 2021-es nyári szezonja. A záróünnepségre, amely a Városmajori Színházi Szemle díjátadója is volt egyben, a mai napon került sor.

A nagyszabású gálát az Ahogy teccik fiatal szereplőinek, a Pesti Magyar Színiakadémia tanulóinak flashmobja nyitotta meg, akik a Mindig az van… című számmal készültek. Ezt követően Benkő Nóra, a Városmajori Szabadtéri Színpad ügyvezető igazgatója és művészeti vezetője, valamint Tóth Sándor, produkciós tanácsadó mondott beszédet. Elhangzott többek között, hogy az egyik nagy, szemmel is látható változás, hogy sikerült felújítani a teljes nézőteret, amelyet nem csak a színház-, hanem a filmrajongók is élvezhettek, hiszen az élő előadásokon túl idén nyáron is több alkalommal került sor filmvetítésre esténként. Koncerteknek, gyermekkoncerteken is helyt adtak nyáron, valamint június elején itt került megrendezésre a MARGÓ Irodalmi Fesztivál is. A Városmajori Szabadtéri Színpad idén két saját bemutatóval (Dalok a kamrából, Ahogy teccik) készült, de több színház (Orlai Produkciós Iroda, Radnóti Miklós Színház, Játékszín, Rózsavölgyi Szalon) előadását is vendégül látták.

A hagyományosnak tekinthető Városmajori Szabadtéri Szemle idén nyár eleje helyett augusztusban és szeptemberben került megrendezésre, 3 vidéki (Figaro házassága – Budaörsi Latinovits Színház; Ünnep – Miskolci Nemzeti Színház; Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! – szombathelyi Weöres Sándor Színház) és 3 határon túli magyar színház (Napnyugat Expressz – nagyváradi Szigligeti Színház; Fekete Péter – Szabadkai Népszínház; Parasztopera – Újvidéki Színház a Szegedi Nemzeti Színházzal koprodukcióban) érkezett Budapestre. A Szemle négytagú zsűrije (Benkő Nóra, Ráckevei Anna, Máté Gábor, Horváth János Antal) összesen hét kategóriában osztott ki díjat, valamint a közönség is szavazhatott a legjobb előadásra. Az átadó ünnepséget Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere nyitotta meg, aki a Színházi Szemléhez kapcsolódóan, a határon túli magyar színjátszás támogatásának fontosságáról is beszélt.

Alberti Zsófia a Farsang című előadásban (fotó: Mészáros Zsolt)

Díjazottak:

A legjobb előadás: Fekete Péter (Szabadkai Népszínház, rendező: Mezei Zoltán)
A legjobb rendezés: Mohácsi János (szombathelyi Weöres Sándor Színház; Farsang avagy ez is mekkora egy tahó!)
A legjobb női főszereplő: Pámer Csilla (a Szabadkai Népszínház Fekete Péter című előadásában Claire szerepében nyújtott alakításért)
A legjobb férfi főszereplő: Kocsis Pál (a szombathelyi Weöres Sándor Színház Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című előadásában Nae Girimea, borbély és felcsertulajdonos szerepében nyújtott alakításért)
A legjobb férfi főszereplő: Róbert Gábor (a szombathelyi Weöres Sándor Színház Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című előadásában Iordache, borbélysegéd szerepében nyújtott alakításért)
A legjobb női mellékszereplő: Alberti Zsófi (a szombathelyi Weöres Sándor Színház Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! című előadásában Mica Razachescu)
A legjobb férfi mellékszereplő: Kiss Tamás (a nagyváradi Szigligeti Színház Napnyugat Expressz című előadásban nyújtott alakításért)
Közönségdíj: Farsang avagy ez is mekkora egy tahó! (szombathelyi Weöres Sándor Színház, rendező: Mohácsi János)

A díjátadó gálán fellépett többek között Nyári Krisztián, aki a Városmajori Szabadtéri Színpad felkérésére készülő darabja kapcsán olvasta fel József Attila sorait, Hernádi Judit Az önzentlenség című kuplét énekelte el (zongorán kísérte: Wágner-Puskás Péter), Mácsai Pál Örkény Egypercessel készült, a Győri Balettől egy látvány pas de deux-öt láthattak a nézők, a Soharóza produkció a Háziasszony dalával érkezett, a továbbiakban pedig Nagy Dániel Viktor, valamint a CISZ Zenekar is gondoskodott a zenés szórakoztatásról egy-egy szám erejéig.

Kiemelt kép: Benkő Nóra (Fotó: Városmajori Szabadtéri Színpad)