Neves fiatal előadók, az intézmény növendékei és művésztanárai állnak a Zeneakadémia 2023-as őszi koncertévadának középpontjában, ám a közönség által korábban megszokotthoz képest máshová kerültek a hangsúlyok.

 „Nagyobb mértékben támaszkodunk a Zeneakadémia fiatal tehetségeire, műhelyeire és művész tanáraira, vagyis arra a kreatív erőre, amely az intézmény meglévő adottsága. Mindig is célunk volt helyzetbe hozni a karrierjük elején álló fiatalokat, ez most még inkább előtérbe kerül” – hangsúlyozta Csonka András programigazgató. A Zeneakadémia Koncertközpont vezetője reményét fejezte ki, hogy a következő évben már lesz lehetőség több külföldi sztár meghívására és a megváltozott körülményekre is reflektáló, megújuló koncertkínálat összeállítására.

Már jól ismert és újabb tematikus sorozatok várják a közönséget: az előadóművészi karrierjük elején álló zenészeket bemutató A tehetség kötelez, Y Generáció és Versenygyőztesek, a Korossy Kvartett és Magyar Valentin zongoraművész estjeiből álló Négy plusz egy, a zongorát fókuszba helyező A fekete-fehér színei, a neves karmesterekkel és szólistákkal fellépő Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának koncertjeit összefogó  A zenekar mesterei, a már nevében is sokatmondó Kamarazene karnyújtásnyira, Orgona a központban, Jazz itt! és Otthon a Zeneakadémián, a kortárs és modern kompozíciókat felvonultató Itt és most, valamint a népszerű gyermekprogram, a Liszt-kukacok Akadémiája.

A Zeneakadémia számos európai művészeti egyetemmel ápol szoros szakmai kapcsolatot, és minden évben rendez olyan koncerteket, amelyek keretében hallgatóink együtt játszhatnak más intézmények növendékeivel. Október 31-én Kelemen Barnabás hegedűművész, a Zeneakadémia docense vezényletével hat rangos európai társintézményből érkező diákok játsszák zeneakadémistákkal együtt Bartók, Mozart és Csajkovszkij egy-egy művét. Az EU-s Erasmus+programban megvalósuló nemzetközi együttműködéssel 3-3 hallgató érkezik Bécs, Párizs, Helsinki, Hága, Barcelona, Oslo egyetemeiről, és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjaival együtt többnapos intenzív workshopon vesznek részt, majd zárókoncertet adnak Kelemen Barnabás vezetésével.

Különleges esemény a Zeneakadémia szervezésében szeptember 2. és 10. között zajló, idén hegedűművészeknek meghirdetett Bartók Világverseny, amelynek újabb hatéves ciklusa kezdődik. A döntőben és a gálakoncerten a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara működik közre Kovács János vezényletével.

Kiemelt kép: A Zeneakadémia nagyterme (Fotó: Fazekas István)