Szerdán tartotta a Szentendrei Teátrum évadbejelentő sajtótájékoztatóját a Rózsavölgyi Szalonban, amelyen Vasvári Csaba igazgató az 50. jubileumi évad programjait ismertette. Szót ejtett arról, hogy ő személy szerint ajándéknak éli meg munkáját, hiszen számos elhivatott kollégával, értő vezetővel és érzékeny, tehetséges művésszel dolgozhat együtt, akikkel évről-évre arra törekszenek, hogy megérintsék a helyi, és a városba érkező közönség lelkét.

Az eseményen részt vett Gyürk Dorottya, Szentendre kulturális alpolgármestere, aki arról beszélt, hogy a Teátrumra a város lakói is rendkívül büszkék, az identitásuk részévé vált.  Kiemelte azt is, hogy az önkormányzat maximálisan támogatja a programsorozat szervezését és lebonyolítását. Gubik Petra, az évad háziasszonya arról mesélt, hogy milyen megtisztelő számára a felkérés, közel érzi magához Szentendrét, hiszen meghatározó gyermekkori emlékek kötik a városhoz, így különösen boldog, hogy monodrámáját, melynek A hentes lánya a címe, itt mutathatja be.

Gubik Petra (Fotó: Várady Nikolett)

Az Orlai Produkciós Iroda és a Szentendrei Teátrum együtt mutatja be Dan Gordon Becéző szavak című művét, melynek egyik főszerepét Hernádi Judit játssza. A Jászai Mari-díjas színművésznő bevallotta a sajtótájékoztatón, hogy amikor először olvasta a könyvet évekkel ezelőtt, már akkor megfogalmazódott benne a gondolat, hogy ezt a szerepet neki el kell játszania. Partnerei lesznek a színházi adaptációban Péter Kata, Gyabronka József, Horváth Illés és Cseh Judit, a rendező Kocsis Gergely.

Dr. Vadász Dániel a Co-Operáról beszélt, a Szentendrei Teátrum, a Debreceni Csokonai Színház, a Szegedi Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Budapesti Operettszínház társulata és a Magyar Állami Operaház szólistái idén is közös szervezésben lépnek színpadra, hogy Mozart, Rossini, Verdi és Puccini legismertebb műveiből adjanak elő részleteket.

Szokol Judit a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős rendezőhallgatója mutatta be a FRISS idei programját, melynek keretében a Szentendrére látogató közönség a frissen végzett alkotók munkáiból kaphat egy szélesebb merítést. Ezúttal hat produkció kapott helyet a szekcióban: Gubik Petra már említett mono-musicale, A hentes lánya, Balázs Ágnes Petőfi-játék című zenés bátorságpróbája, Szokol Judit Molnár Ferenc Liliomját rendezi meg, a Sztalker Csoport Vízkereszt, vagy igazából mindegy című műve kerül bemutatásra, Kaposvárról a Rippl-Rónai Művészeti kar harmadéveseinek vizsgaelőadása érkezik Szentendrére, amely Hamvas Béla Ördöngősök című művét dolgozza fel, illetve Szabó Kimmel Tamás zenés szembenézése, a Széttépve is látható lesz.

A Szentendrei Teátrum sajtótájékoztatója (Fotó: Várady Nikolett)

Tímár András színháztörténész arról a három éve tartó kutatómunkáról beszélt, amelynek segítségével feltérképezték és rendszerezték azokat a rendelkezésre álló dokumentumokat, tárgyi és szóbeli emlékeket, amelyek a Szentendrei Teátrum elmúlt 50 évéhez kapcsolódnak. A munka során interjúkat készítettek azokkal a jelentős alkotókkal, akik meghatározták a város kulturális életét az említett időszakban.

A sajtótájékoztatón Gubik Petra elénekelte az egyik dalt vizsgaelőadásából, a Fáj a szívem zenéjét Nyitrai László szerezte, a szövegét pedig Máté Zsolt írta. Ez a rövid ízelítő is előre vetítette, hogy azok a nézők, akik idén nyáron Szentendrére látogatnak, különleges kulturális élményekkel gazdagodnak majd.

Kiemelt kép: Hernádi Judit és Vasvári Csaba a sajtótájékoztatón (Fotó: Várady Nikolett)