Idén 85 éves a Margitszigeti Szabadtéri Színpad, amelyet Bán Teodóra ügyvezető igazgató, művészeti vezető kerek 20 éve vezet. Az idei évadra így még inkább a sokszínűség lesz jellemző: világsztárok, a hazai legjobbak, ragyogó zenei tehetségek a klasszikus és pop színpadokról, látványos show elemekkel készülő koncertek, színházi, opera-, balett-, operett- és musical bemutatók, családi események, kiállítások színesítik az idei nyarat.

Májustól indul a 2023-as évad, mely nagyszabású, egyedi produkciókat tartogat. Már kezdésként két világhíres brand fantasztikus produkcióját élvezheti a közöség! A SUKHISHVILI Georgiai Nemzeti Táncegyüttes tagjai virtuóz táncművészek, utánozhatatlan és egyedülálló tánctechnikájukkal a világot már bejárták és meghódították. Igazi kuriózumnak tekinthetjük a tudományos-fantasztikus Jurassic Park kultikus filmek sorát. Most a 30 éves Jurassic Park 1. film-zene-koncert először mutatkozik be Magyarországon. A korszakalkotó film, valódi kuriózuma lesz a nyárnak. Közreműködik, a MÁV Szimfonikus Zenekar, Farkas Róbert karmester vezetésével.

Júniusban érkezik a Margitszigetre a nemzetközi hírű virtuóz, Daniel Lozakovich, akit fiatal kora ellenére mára az egyik legizgalmasabb játékú hegedűművész. Lozakovich fenséges muzsikálása teszi majd igazán varázslatossá a 2023-as év klasszikus zenei nyitókoncertjét, melyet évről-évre, hagyományosan, hazánk legrangosabb szimfonikus együttesével, a Nemzeti Filharmonikus Zenekarral közösen rendez meg a színház. Az est karmestere Káli Gábor. Az előadás nyitásaként Caramel a Magyar Állami Operaház 150 főből álló Gyermekkarával adja elő Budapestről írt, 1873 című szerzeményét. A lélekemelő dal egy Budapesthez szóló szerelmeslevélként is értelmezhető.

A Margitszigeti Színház évről-évre világhíres operasztárokat hív Operagálájára. Idén két olyan hang érkezik, amely eléri a csillagokat! Pretty Yende és Nadine Sierra szopránját Párizs, New York, London, Bécs kiemelt operaházai után Budapesten is élvezheti a közönség. Az operaelőadáson a Margitszigeti Színház egyik kiemelt partnere, a Magyar Állami Operaház Zenekara működik közre. Karmester: Pablo Mielgo.

Pillanatkép a Margitszigeti Színház évadismertető sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)

A műfaj szerelmesei, a tavaly hangosan ünnepelt Verdi: Attila operabemutató után, idén is hatalmas élménnyel gazdagodhatnak. A különleges látványvilággal és rendezéssel színre vitt előadás Kentaur, Dobó Kata és Madarász János „Madár” által készített gigantikus filmes környezetben kelti életre a hun király történetét. A kanadai John Relyea napjaink világsztár basszusa – Attila szerepének egyik legkarizmatikusabb megformálója – érkezik az előadásra. A további főszerepekben: Kolonits Klára, László Boldizsár, Gábor Géza, Haja Zsolt hangját élvezheti a közönség. Közreműködik a Magyar Állami Operaház Zenekara és Énekkara. Karmester: Rajna Martin.

Idén Petőfit ünnepeljük, így a Margitszigeten sem maradhat el a nagy költőnk életének jelentősebb pillanatait bemutató Szabadság, szerelem! című tánc-szín-játék a Magyar Nemzeti Táncegyüttes előadásában. A darabban közreműködik: Herczegh Péter. A musical műfajának rajongóit sem hagyja a színház élmény nélkül. A Báthory Erzsébet opera-musical, a 2012-es ősbemutató után, 2023 nyarán ismét színpadra kerül a Margitszigeti Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös produkciójaként, olyan neves főszereplőkkel, mint Benedekffy Katalin, Szemenyei János, Szilágyi János, Laczkó V. Róbert. Rendező: Bagó Bertalan, koreográfus: Novák Péter.

A 28. Duna Karnevál Gála a külföldi és hazai táncegyüttesek közel 300 művészének egyedülálló, közös műsora. Az este első részében bemutatkoznak a karneválra meghívott külföldi tánc és zenei együttesek. A második felvonásban egy művészi együttműködésben megvalósuló előadást láthatunk Tánchimnusz címmel, mellyel a Himnusz előtt tisztelegnek, megszületésének kétszáz éves évfordulója alkalmából.

A 10. Színházi Olimpia záróeseményének a Margitszigeti Színház ad otthont. Bartók: A Csodálatos Mandarin és Ravel: Bolero című legendás szerzeményeire készült táncművek, az InterEUropa Balett előadásában, különböző nemzetiségű, válogatott táncosokkal kerül színre. A szimfonikus zenekari műként játszott művek, most egy különleges formában hangzanak fel, négykezes és két zongorás négykezes előadásban. A Bartók-művet a világhírű Bogányi Gergely és Boros Mihály, a Ravel-művet, a két művész mellett, két kiváló zongorista, Binder Károly és Varga Gábor szólaltatják meg.

Pillanatkép a Margitszigeti Színház évadismertető sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színházzal közös szabadtéri bemutató pedig egy népszerű operett lesz. A Luxemburg grófja, Szente Vajk rendezésében, sztár szereplőgárdával kerül bemutatása júliusban. Főszerepekben: Járai Máté, Koltai-Nagy Balázs és Bori Réka.

Sokunk kedvenc bulis dalát, a Bamboléot is elénekelhetik a nézők ezen a nyáron közösen a Margitszigeten, hisz a Chico & the Gypsies egy hamisítatlan világzenei koncert-showt ígér. Az est előzenekara a fantasztikus Romengo, az egyedi autentikus zenét játszó együttes élén Lakatos Mónikát és Rostás Mihály Mazsit hallhatjuk. A könnyed kikapcsolódást szeretőket további koncert-show is várja: Hazánk legnépszerűbb dívája, a finom nőiességéről ismert énekesnő, Zséda első önálló Zséda – Díva című koncertshow-jával érkezik a Margitsziget színpadára.

Szerelem, érzékiség, szenvedély, azaz a Rómeó és Júlia balett, az örök klasszikus. A Prokofjev zenéjére készült balett-esszencia, most Valentina Turcu rendezésében, kirobbanó energiákkal kerül színre a Maribori Balett előadásában a Margitszigeten. Az ország legnépszerűbb, a televíziós show-műsorokból megismert versenytáncosai, versenybajnokai Astor Piazzolla, a tangó királyának műveiből álló esten varázsolják el a közönséget, ez lesz a TANGO WITH THE STARS! Tangóharmonikán kísér: Kéméndi Tamás, közreműködik az Óbudai Danubia Zenekar, vezényel Hámori Máté.

Dolhai Attila 20 éve van színpadon. A népszerű színész, énekes épp 2003-ban a Mozart! musical címszerepével került be a köztudatba és ez hozta meg számára a máig tartó sikert. Az elmúlt 20 év legfontosabb szerepei, állomásai, dalai és saját zenekarának szerzeményei színesítik majd a Best of Dolhai produkciót, melyben neves sztárvendégek is feltűnnek majd: Janza Kata, Vágó Zsuzsi és Dolhai Luca.

Pillanatkép a Margitszigeti Színház évadismertető sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)

Először érkezik a Margitszigetre Pápai Joci, méghozzá szimfonikus koncerttel. A balkán, a djangó, és a cigányzene nagymesetereivel közösen megálmodott koncert, vendégfellépője Szirtes Edina ’Mókus’ és a zenekar, akinek hangszerelésében megszólalnak a dalok, nem más, mint a Heureka Pop Orchestra Wien. Idén a „HANG”, Frank Sinatra legnagyobb slágereit is eldúdolhatjuk a Cotton Club Singers énekeseivel. László Boldizsárral, Fehér Gáborral és a csodás hölgyekkel: Kozma Orsolyával, Szűcs Gabriellával és Zsédenyi Adriennel.  Caramel pedig már régóta visszatérő vendég a Margitszigeten. Koncertjén a régi kedvencek és az új, rádiós slágerlistákat vezető szerzemények mellett részletek hangzanak el Mesterkód című musicaljéből. Sztárvendégei: Szulák Andrea, Veres Mónika (Nika).

A 100 Tagú Cigányzenekar a klasszikus zenei művek mellett, tradicionális magyar cigánymuzsikát és ez alkalommal operettslágerekkel is kedveskednek majd. A műsor lenyűgöző és megunhatatlan.  Koncertjükön az Operettszínház kiváló művészeit köszönthetjük: Dancs Annamarit, Peller Annát, Peller Károlyt és Laki Pétert.

A régi visszatérők sem maradhatnak el, így érkezik majd Geszti Péter a Best of Geszti produkcióval; Fenyő Miklós a legnagyobb rock slágerekkel, Szerelmes Sziget című koncertjével; és a Budapest bár is a számos remek énekest felvonultató hagyományos nyárzáró koncertjével, a mindig izgalmas sztárvendégekkel, Jordán Adéllel, és Vecsei H.  Miklóssal.

De szeptemberre is marad valódi értékes szórakozás: Szikora Róbert, Lezsák Sándor és Zsuffa Tünde történelmi-egyházi regénye ihlette Az ÉG tartja a FÖLDET musicalt, mely most szabadtéri bemutatóként a Kecskeméti Nemzeti Katona József Színház előadásában érkezik, rendező: Cseke Péter. A musical két előadással is látható a Margitsziget varázslatos aurájú színpadán.

Kiemelt kép: Pillanatkép a Margitszigeti Színház évadismertető sajtótájékoztatójáról (Fotó: Kovács Milán)