A Miskolci Nemzeti Színház közel másfél évvel ezelőtt írta ki a Miskolc 200 elnevezésű drámapályázatot, amit a színház bicentenáriuma alkalmából hirdettek ki. Az egy éves felkészülést követően kétszáz pályamunka érkezett be a március 31-i leadási határidőig.

„Hálásan köszönjük a megtisztelő bizalmat. A beküldött művek szerzői között nagy számban találunk elismert írókat, színészeket és más színházi embereket, valamint a szakma számára eleddig ismeretlen alkotókat. Sok izgalmas darabot olvashattunk, nagy műfaji változatosságban” – nyilatkozta Béres Attila a pályázat kihirdetése során.

A teátrum műfaji és tematikai megkötés nélkül, a világ bármely pontjáról várta azokat az eredeti, korábban még nem bemutatott, régebbi pályázatokon nem díjazott műveket, amelyeknek előadási vagy közlési jogával más nem rendelkezik. Az előválogatást követően, az Enyedi Éva, Perczel Enikő és Lőrinczy Attila dramaturgokból álló előzsűri tizenkét pályázatot választott ki. Ezt a szűkített válogatást már a Béres Attila igazgató, Szabó Máté művészeti vezető, Rusznyák Gábor főrendező, valamint Keszég László és Szőcs Artur rendezőkből álló művészeti tanács, illetve Lőrinczy Attila bírálta el, majd ők választották ki végül a két nyertest.

Ugyanis két darabot is érdemesnek találtak az első helyre, ezért döntöttek a díj megosztása mellett. Komán Attila Kornél című műve, illetve Zemlényi Attila és Kabai Lóránt Vasgyári eklógák című darabja először felolvasószínházi előadásként lesz látható a Miskolci Nemzeti Színház következő évadának repertoárjában.

Kiemelt kép: Miskolc 200 Drámapályázat (Fotó: Miskolci Nemzeti Színház)