A misztériumok évada várja a közönséget az Esztergomi Várszínház 2022-es nyári programsorozatában, amelyben többek között Szent Ferenc életéről, Árpád-házi Szent Erzsébet történetéről és Noé bárkájáról szóló előadásokkal is várják a közönséget.

Az Esztergomi Várszínház 1962-ben alakult. A vár felújítása már úgy történt, hogy itt kaphasson helyet az új színház, mely 1990 óta működik jelenlegi helyén a Budai toronyban, ami egy várfalakkal övezett katlan. A színpad a régi török temető helyén található. Az intézmény nagy hangsúlyt fektet a különböző nemzetek kultúrájának bemutatására, évente hív meg határon túli magyar színházakat, együtteseket, társulatokat. Horányi László tájékoztatása szerint a Várszínház idei évadának központi előadásai misztériumokról, hitről, istentapasztalású, szakrális témájú művekről szólnak széles kínálatot nyújtva a közönségnek több korosztályban.

Az idei nyári szezon július 2-án Tamási Áron Ördögölő Józsiás című zenés tündérjátékával indul, melyet a Soproni Petőfi Színházzal együttműködve adnak elő. Az Assisi Szent Ferenc életéről szóló feldolgozás zenéjét Szarka Gyula, a Ghymes együttes alapítója szerezte. Június 8-án Görgey Gábor népszerű komédiájával, a Komámasszony, hol a stukker? című darabbal csalnak mosolyt az arcokra. Június 10-én A Kék Hold világa címmel a Transzformáció Alapítvány és a Spektrum Színház érkezik közös produkcióval a Várszínházba. Július 13-án Szilágyi Enikő Mi volnék nélküled – Jászai Mari emlékezete című monodrámája lesz látható. 

Szilágyi Enikő a A mi volnék nélküled – Jászai Mari emlékezete című monodrámában (Fotó: Gyula Várszínház)

Az Arad Esztergomban című hétvégén két előadással vendégeskedik az Aradi Kamaraszínház, akik június 15-én Tolsztoj Az élő holttest című művét, 16-án pedig Tom Stoppard a Rosencrantz és Guildenstern halott című darabját mutatják be a nagyközönségnek. Június 23-án a Magyarock Dalszínház Pécsváradi Zoltán-Vizeli Csaba Állati Story című családi musicaljével varázsolja el az egész családot. Június 29-én Lombos Pál Swing me Amadeus – Mozart operák máshogyan című előadását tekinthetik meg a Kúlart Produkciótól. Augusztus 18-án a Rómeó és Júlia kortárs táncelőadása Kulcsár Noémi Tellabor feldolgozásában kerül bemutatása, Berecz András pedig az Isten bolondja című műsorával csatlakozik a misztériumok évadához.

A programokról részletesebben az Esztergomi Várszínház hivatalos oldalán tájékozódhatnak.

Kiemelt kép: Esztergomi Várszínház, Bazilika előtti színpad (fotó: NAP Média)