Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Nyolc új bemutatóval készül az Örkény Színház – ezekre derült most fény a mai napon megtartott sajtótájékoztatón, amelyen Mácsai Pál igazgató mellett Polgár Csaba, az Örkény Stúdió művészeti vezetője, Patkós Márton színművész és Józsa Bettina színművész voltak jelen. A társulat nyolc új premiert, köztük hat ősbemutatót visz színre: az előadások között klasszikus drámák, kortárs vitadráma, monodráma, zenés, illetve a színészek improvizációira épülő produkciók egyaránt megtalálhatók, így bizonyára mindenki megtalálja a hozzá legközelebb állót.

Az első nagyszínpadi bemutató, Molnár Ferenc Liliom című világhírű drámája lesz Kovács D. Dániel rendezésében. A címszerepet Patkós Márton, a női főszerepet pedig a társulathoz nemrég csatlakozó fiatal tehetség, Józsa Bettina játssza. Decemberben Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs neve által fémjelzett, The Black Rider című kultikus zenés előadást mutatja be a társulat, melynek főszerepét Takács Nóra Diána, illetve a társulathoz frissen csatlakozó Friedenthál Zoltán játssza. Az ősbemutatót Polgár Csaba rendezi. Az évad harmadik premierjét februárban tartja a színház, ekkor Mácsai Pál rendezésében Ferdinand von Schirach kortárs német szerző Isten munkacímet viselő vitadrámáját láthatja a közönség, melynek érdekessége, hogy a szövegkönyvet a magyar viszonyokra írták át. Az előadás alapfelvetése, hogy a közönség bevonásával vizsgálja a méltóságteljes megöregedés és halál kérdését, beleértve ebbe az eutanázia intézményrendszerét is. Az évad utolsó nagyszínpadi bemutatóját Ascher Tamás jegyzi rendezőként, aki Jean Luc Lagarce, a legtöbbet játszott kortárs francia szerző A várományos című komédiáját állítja színpadra, melyben a főbb szerepeket Für Anikó, Ficza István, Józsa Bettina, Vajda Milán, Szandtner Anna és Takács Nóra Diana játtszák.

Mácsai Pál és Polgár Csaba az Örkény Színház 2022/23-as évadának sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)

Az évad első stúdió bemutatóját Gáspár Ildikó rendezi, aki októberben Henrik Ibsen Solness című drámáját állítja színpadra. Februárban Kárpáti Péter Tejfakasztó munkacímű, a színészek improvizációinak felhasználásával készülő produkcióját láthatják a nézők. Áprilisban Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror címmel Fekete Ádám készít előadást. Az évad utolsó próbafolyamata a Dávid Attila által írt és rendezett Emma lesz, amelyet Kerekes Éva előadásában láthat a közönség. Az előadásszövegek közös jellemzője, hogy középpontjukban az az igyekezet áll, amivel nap mint nap egyszerre próbálunk megfelelni a társadalom elvárásainak, saját vágyainknak, mások vélt-vagy valós kívánságainak – egyszóval, hogy nem könnyű embernek lenni.

Az Örkény Színház bemutatói a 2022/23-as évadban:

Nagyszínpad

Molnár Ferenc: Liliom (színmű, rendező: Kovács D. Dániel, bemutató: 2022. október 7.)
Robert Wilson, Tom Waits és William S. Burroughs: The Black Rider (zenés színmű, rendező: Polgár Csaba, 2022. december 21.)
Ferdinand von Schirach: Isten (vitadráma, rendező: Mácsi Pál, bemutató : 2023. február)
Jean Luc Lagarce: A várományos (komédia , rendező: Ascher Tamás, bemutató: 2023. április 21.)

Örkény Stúdió

Henrik Ibsen: Solness (dráma, rendező: Gáspár Ildikó, bemutató: 2022. október )
Kárpáti Péter: Tejfakasztó (improvizációs előadás, rendező: Kárpáti Péter, bemutató: 2023. február)
Fekete Ádám: Hat medúza egy tepsiben – mélytengeri gasztrohorror (improvizációs előadás, rendező: Fekete Ádám, bemutató: 2023. április)
Dávid Attila: Emma (dráma, rendező: Dávid Attila, bemutató: 2022. tavasz)

Kiemelt kép: Mácsai Pál, Polgár Csaba, Patkós Márton és Józsa Bettina az Örkény Színház 2022/23-as évadának sajtótájékoztatóján (Fotó: Kovács Milán)