A Rózsavölgyi Szalon 2021 nyarától folyamatosan pótolta a pandémia miatt addig elhalasztott bemutatóit, öt új darab került így a színház repertoárjára öt hónap alatt, 2021. szeptember végéig: a Churchill és Garbo (rendező: Hegedűs D. Géza), az Intim vallomások (rendező: Sipos Vera), a Keresztül-kasul (rendező: Dicső Dániel), Az elnök szabadsága (rendező: Sztarenki Pál) és az El kell mondanom (rendező: Őze Áron). Így az a különleges helyzet állt elő, hogy a Rózsavölgyiben is már hetekkel ezelőtt elindult az idei évad, mégis csak október 26-án érkeztek el egy olyan mű bemutatásához, amelyet eredetileg is a 2021/22-es szezonra terveztek. Ezzel egyidőben pedig lerántották a leplet a további premierekről is.

Október 26-án mutatták be Szakonyi Károly A hatodik napon című darabját Dicső Dániel rendezésében, Szacsvay László, Járó Zsuzsa, Karalyos Gábor, Alberti Zsófi, Mertz Tibor és Mohai Tamás szereplésével. A darab színre vitele egyben tisztelgés is volt a Kossuth-díjas író előtt, aki éppen a premier napján töltötte be 90. életévét. Szakonyi Károly 1978-as színdarabja érvényességéből mit sem vesztett az elmúlt több mint negyven évben. A szerző így fogalmazott darabja kapcsán: „Személyes, bensőséges élmények vezéreltek annak kimondására, hogy a szeretet gesztusai mennyire félrecsúszhatnak legnagyobb igyekezeteink ellenére is. Negyven év sok idő a mai gyors ütemű életben, sok minden változott, ám az emberi kapcsolatok minősége legkevésbé. Éppen ezért a történet a mai publikumnak is ismerős. Ugyanakkor a darab jelenhez csiszolása még közvetlenebbül szólítja meg majd a mai nézőket.”

Szacsvay László A hatodik napon című előadásban (Fotó: Kallus György)

Februárban érkezik – szintén Dicső Dániel rendezésében – David Eldridge Kezdet című kétszereplős darabja, amely egyben magyarországi bemutató is lesz. Minden történetnek van egy eleje. Amikor nagy csalódás ér bennünket, azt hisszük, itt a világ vége, holott lehet, hogy épp egy nagy kaland veszi kezdetét. És itt pontosan a kezdet a lényeg, ahogyan egy férfi, Danny (Schmied Zoltán) és egy nő, Laura (Danis Lídia) megismerik egymást, miután már összeismerkedtek. Az angol kortárs szerző fanyar és megható darabját pár éve mutatták be óriási sikerrel a londoni Royal National Theatre-ben, a „szívvel és humorral írt” történet képes elhitetni velünk: a dolgok jobbak lesznek.

Szintén magyarországi bemutató lesz Lucy Kirkwood 2016-os, Gyerekeink című darabja, amely az írónőt rögtön az egyik legkeresettebb színpadi szerzővé tette, a The Guardian pedig az évszázad legjelentősebb drámái közé sorolta a művet. A történet megrázó vízió arról, hogy miután a huszadik század során az egymást követő, ambiciózus generációk kizsákmányolták a környezetet, a következő évtizedekben a gyerekeink lesznek kénytelenek megfizetni ennek az árát. Kirkwood drámája nem száraz környezetvédelmi tanmese, hanem egy páratlanul izgalmas este ígérete: csupa élet, csupa humor, miközben a három hétköznapi hős története mélyen megrendítő is. A Rózsavölgyi Szalon a Liza, a rókatündért is jegyző Ujj Mészáros Károly rendezésében, Baráthy György fordításában mutatja be a darabot, Hegedűs D. Géza, Egri Márta és Kiss Mari szereplésével. A darab kapcsán a Rózsavölgyi Szalon közösségi oldalán online szakmai beszélgetéseket is szerveznek majd a 21. század legfontosabb kortárs kérdéseiről, a környezetvédelemről és a klímabiztonságról.

Őze Áron (fotó: Kovács Milán)

Az évad utolsó premierét Őze Áron viszi majd színre: Peter Quilter Behavazva című drámája egy szellemes és érzelmes darab két nagyon különböző emberről, akik próbálják nem megőrjíteni egymást, miközben lassan engednek az érzelmeiknek. Patrick magányos életet él vidéki házában. Egy nagyobb hóvihar alatt kopogtatnak az ajtaján. Judith áll ott, egy különc nő a szomszéd faluból, Patrick nem ismeri, életében nem látta, és reméli, hogy gyorsan elmegy. Nem így lesz, a vihar felerősödik, elzárja a világot, és összezárja a két embert Patrick házában. Quilter az Egyesült Királyság egyik legtehetségesebb kortárs alkotója, műveit a világ több mint 40 országában játsszák. A Behavazva című művét 2020 tavaszán írta, a pandémia kijárási tilalma idején.

A Rózsavölgyi Szalon bemutatói a 2021/22-es évadban:

Szakonyi Károly: A hatodik napon (bemutató: 2021. október 26., rendező: Dicső Dániel)
David Eldridge: Kezdet (bemutató: 2022. február, rendező: Dicső Dániel)
Lucy Kirkwood: Gyerekeink (rendező: Ujj Mészáros Károly)
Peter Quilter: Behavazva (rendező: Őze Áron)

Kiemelt kép: Rózsavölgyi Szalon (Fotó: Wikipédia)