Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A már eddig kihirdetett évadokat ide kattintva böngészhetitek át.

Három új bemutatóval készül a 2021/22-es szezonra a Száger Zsuzsanna és Urbanovits Krisztina nevével fémjelzett független alkotócsoport, a KV Társulat. Mindemellett műsoron marad további 8 előadás, készül egy speciális vándorprojekt, vidéken és határon túlon is játszanak, továbbá az ORFK Bűnmegelőzési Osztályával együttműködve is készülnek egy projektre.

A KV Társulatra jellemző női látásmód, a kortárs szövegek, az aktuális társadalmi témák feldolgozása a 2021/22 évadban is jelen lesz. Első bemutatójuk a Kiállok magamért a Láthatáron Csoporttal koprodukcióban valósul meg, Czukor Balázs rendezésében. A premierre október 15-én kerül sor, a KuglerArt Szalonban. Az előadás olyan gyermekotthonban nevelkedett felnőttekkel készült mély interjúk alapján jött létre, akiknek az élete pozitív példát mutat és inspirációt jelenthet az otthonban nevelkedő fiataloknak. Az elkészült produkciót gyermekotthonokban fogják játszani országszerte, de emellett Budapesten is látható lesz. Az új bemutató mellett prevenciós és társadalomérzékenyítő ifjúsági programjukat is folytatják ősszel: a fiatalkori prostitúcióval foglalkozó Kiállok érted című előadásuk, a Láthatáron Csoporttal közös munkájuk, a Stúdió K-ban lesz látható továbbra is, emellett azonban több vidéki városba is utaztatják, az ORFK bűnmegelőzési osztályával együttműködésben.

Az évad második felében két bemutatóval is jelentkezik a társulat: 2022 februárjában, egy Pulitzer-díjas fiatal amerikai írónőt ismertetnek meg a magyar közönséggel: Annie Baker Tükörképjáték című színdarabját Magyarországon elsőként mutatják be, Dohy Balázs rendezésében. A mű a szerző egyik korai darabja, ami egy drámacsoport belső dinamikájának alakulását követi végig. Baker rendkívül érzékeny módon ábrázolja a szorongó karakterek ki nem mondott tragédiáit, miközben olyan kérdéseket feszeget, mint hogy alkalmas-e a színház traumafeldolgozásra, az élet jobbá tételére, vagy egyáltalán bármire.

Pillanatkép a Miért lett R. úr ámokfutó? című darab próbájáról (Fotó: Kovács Juju/KVTársulat)

2022 májusában egy a k2 Színházzal koprodukcióban megvalósuló ősbemutatójára kerül sor a TrafóKlubban: a Fábián Péter rendezésében érkező Nők ünnepe munkacímű előadás fókuszában a nők politikai szerepvállalásának kérdésköre áll. Még a legfejlettebb demokratikus államok kormányaiban sincs egyensúlyban a nemek aránya. Mintha még mindig tartaná magát az a „középkori” közhiedelem, hogy a politizálás és a közélettel való foglalkozás a férfiak dolga. A projekt három arisztophanészi remekmű, a Lysistraté, a Nőuralom és a Nők ünnepe című komédiák alaphelyzetét alapul véve keresi a választ arra a kérdésre, vajon milyen hatással volna közéletünkre, ha egy nap átvennék a hatalmat a nők.

Műsoron marad továbbra is a díjnyertes MÉDEIA, a Kedves én!, a nagysikerű Lenni vagy nem! a Terike & Irén, a Pofon, a Kiállok érted, és a szintén díjnyertes Függésben. A Fengler-Fassbinder forgatókönyve alapján készült Miért lett R. úr ámokfutó? pedig egy különleges vándorprojekt keretében több budapesti színházban is látható lesz. A Függésben és az eredeti II. világháborús kamasznaplókon alapuló Kedves én! című ifjúsági előadásuk Szlovákiában vendégszerepel az ősz folyamán.

A KV Társulat bemutatói a 2021/22-es évadban:

Kiállok magamért (bemutató: október 15., rendező: Czukor Balázs, helyszín: KuglerArt Szalon, koprodukció a Láthatáron Csoporttal) 
Annie Baker: Tükörképjáték (bemutató: 2022. február, rendező: Dohy Balázs)
Nők ünnepe (munkacím)
(bemutató: 2022. május, rendező Fábián Péter, helyszín: TrafóKlub, koprodukció a k2 Színházzal)

Kiemelt kép: A KV Társulat csapata (fotó: KV Társulat)