Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Kabóca Bábszínház 11 új bemutatóval készül a 2024/25-ös évadra: babaszínházi, gyermek-, ifjúsági és felnőtteknek szóló bábszínházi előadások is várják majd a nézőket a Kabóca Bábszínház vadonatúj épületében.

A Hangoló című babaelőadás a beszédtanulásra és az első hangadásokra összpontosít: Markó-Valentyik Anna rendezésében az artikuláció, a mimika izommunkája kerül fókuszba. A Kabóca Bábszínház közönségének magját az óvodás, illetve a kisiskolás korosztály jelenti: nekik szól majd a Szélkötő Kalamona című kesztyűsbáb-előadás. A magyar népmesekincs egyik kevéssé ismert, de rendkívül mozgalmas darabját a színház igazgatója, Markó Róbert viszi színre. Danny Bain és Gulyás Anna a brazil tengerpartra kalauzolják a nézőket A tenger ünnepe című produkcióban, az előadás rendezője Szántó Viktória, a teátrum igazgatóhelyettese. A szegény halász meg a túl sokra vágyó feleségének történetét alighanem mindenki ismeri – ezúttal marionettszínházi formában találkozhatunk a mesével, a produkció rendezője Boráros Milada. Ismét műsorra kerül a Gréta című nagy sikerű előadás: a kisfiú és a kisbálna barátságáról szóló bábos produkcióban a mélytengerek világába merülünk alá.

Az ünnepi időszakban rendhagyó produkcióval készülnek: a tánc- és a bábszínház elemeit elegyítő Mennyei muzsikában egy német népmese motívumai kelnek életre, megteremtve az adventi készülődés örömteli és meghitt hangulatát. Az előadás rendező-koreográfusa Ladányi Andrea, a színház művészeti tanácsadója. A Csillagbusz című asztali bábjáték az autizmus témáját járja körbe, egy kisfiú és egy kislány barátságán keresztül. A Dr. Stefanik Krisztina és Bartos Erika könyve alapján készülő előadás rendező-dramaturgja Nagy Orsolya. A Sárkányék háza című színes, szélesvásznú, élőzenés, tárgyanimációs előadás nem csak azért különleges, mert ennek a népmesén alapuló produkciónak a főszereplője a saját édesanyjával kényszerül megküzdeni, hanem azért is, mert ebben az előadásban Kocsis Pál művészeti vezető is közreműködik színészként, az előadás rendezője Markó Róbert.

Pillanatkép a Kabóca Bábszínház 2024/25-ös évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: Toroczkai Csaba)

Folytatódik a kamaszoknak és felnőtteknek szóló sorozat, a Táncoló festmények. A. Tóth Sándor után ezúttal Fernando Botero alkotásainak szereplői kelnek életre, megidézve a művész életének főbb állomásait, mégis szabad asszociációs formában, ihletet merítve irodalomból, bábszínházból, zenéből, videoművészetből, mozgásszínházból egyaránt. Az előadás rendező-koreográfusa Ladányi Andrea. Új szereposztással ismét műsorra tűzik William Shakespeare klasszikusát, a Rómeó és Júliát Bartal Kiss Rita rendezésében. A meggyfa meséje az évad talán legnagyszabásúbb felnőtteknek szóló produkciójának ígérkezik. Az előadás szövegkönyvét Szécsi Magda meséiből inspirálódva Szálinger Balázs írja, a produkció látványtervezője Boráros Szilárd, zeneszerzője Paár Julianna, de az igazi különlegességet az jelenti, hogy a bemutatón élőben közreműködik a Parno Graszt zenekar. Az összművészeti, teljes társulatot megmozgató produkció rendezője Markó Róbert.

A színház társulatához Czéh Dániel, Horváth Márk, illetve Markó-Valentyik Anna csatlakozik, Mészáros Ágoston Jakab, Sebestény Jakab, illetve Urbánné Szívós Réka pedig elszerződik. A három új társulati tag mellett három egyetemista, Hus Laura, Simon András és Szakács Nadin is a Kabócánál tölti a szakmai gyakorlatát.

A veszprémi Kabóca Bábszínház bemutatói a 2024/25-ös évadban:

Hangoló (rendező: Markó-Valentyik Anna)
Szélkötő Kalamona (rendező: Markó Róbert)
A tenger ünnepe (rendező: Szántó Viktória)
A szegény halász meg a túl sokra vágyó felesége (rendező: Boráros Milada)
Gréta (rendező: Markó-Valentyik Anna)
Mennyei muzsika (rendező: Ladányi Andrea)
Csillagbusz (rendező: Nagy Orsolya)
Sárkányék háza (rendező: Markó Róbert)
Táncoló festmények (rendező: Ladányi Andrea)
Rómeó és Júlia (rendező: Bartal Kiss Rita)
A meggyfa meséje (rendező: Markó Róbert)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Kabóca Bábszínház 2024/25-ös évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: Toroczkai Csaba)