Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Megtartotta évadzáró társulati ülését a Radnóti Színház, amelynek igazgatója, a Kossuth- és Jászai Mari-díjas Kováts Adél összegezte a 2023/24-es évadot, többek között kiosztva a társulati díjakat, valamint ismertette azt is, hogy milyen új bemutatókkal készülnek szeptembertől. „A Radnóti Színház 2023/2024-es évadának fókuszába a családi viszonyok, működések és krízisek, valamint a gyerekek, az ifjúság helyzete került. Az évad során az akadálymentesség gondolatisága és a társadalmi felelősségvállalás meghatározó volt számunkra. A 3tél, az Istentelen ifjúság, az Oidipusz és A pelikán kortárs megszólalása erős látleletet ad a világról, amiben élünk” – hangzott el az évadzárón, amiképpen az is, hogy a teátrum a főváros egyesítésének 150. évfordulója alkalmából elindította a Budapest teli van faluval című podcastet, Az utolsó osztálykirándulás nevű eseménnyel szolidaritást vállaltak a kirúgott pedagógusokkal, és folytatódott a színház társadalmi felelősságvállalása is, többek között az Elég című tárlattal, ennek keretében Csoszó Gabriella imázsfotóit állították ki az Eötvös 10-ben. 

A tervek szerint a Radnóti Színház 2024/25-ös évada szeptember 15-én a Nyílt nappal kezdődik el, az első bemutatóra pedig október 20-án kerül sor, ez Lev Birinszkij Bolondok tánca című társadalmi szatírája lesz, amit Sebestyén Aba rendez. Egy héttel később a Keres Emil Próbateremben mutatják be Bálint András vadonatúj önálló estjét, a Kosztolányit, amelyet Deák Krisztina állít színpadra. November végén Franz Kafka 100. évfordulójára emlékezve jön létre nemzetközi összefogásban a 100-szor is Kafka című produkció, amelyben a szerző elbeszélései elevenednek majd meg Borgula András, Sahin-Tóth Sára és Regős Simon rendezésében, a Gólem Színházban. Decemberben Valló Péter, jövő márciusban pedig Nagy Péter István jelentkezik egy-egy új darabbal, de a címeket egyelőre nem árulták el, mivel még zajlanak a tárgyalások a szerzői jogokról. A 2024/25-ös évad utolsó radnótis bemutatójára május 3-án kerül sor: Lars von Trier filmjét, a Hullámtörést Szenteczki Zita viszi színre. 

Kováts Adél a Radnóti Színház 2023/24-es évadzáró társulati ülésén (Fotó: Csoszó Gabriella)

Ezt követően bejelentették a jubilálókat, távozókat és érkezőket, valamint átadták a belső művészeti díjakat. Martin Márta 30 éve szerződött a Radnótihoz, Magyar Éva kézbesítő 38 év után vonul nyugdíjba, akárcsak Badics András hangtárvezető, aki szakértelmével 13 évig segítette a teátrumot. Lovas Rozi nyolc év után búcsúzik a társulattól, szabadúszóként folytatja, de a jelenlegi előadásaiban továbbra is látható lesz. Távozik Nagy Márk és Kuttner Bálint is, más színházakhoz igazolnak, de itteni szerepeik egy részét megtartják. Mészáros Blanka visszatér, Bata Éva pedig társulati tag lett. Ami pedig az elismeréseket illeti, a színészek szavazatai alapján a Kicsi-díjat Martin Márta és Schneider Zoltán kapták megosztva, a legjobb színésznőnek Tóth Ildikót választották, a legjobb színész Major Erik lett, a közönségdíjat pedig Sodró Elizának ítélte oda a publikum. A legjobb dolgozónak Szabó Mónika fodrásztár-vezetőt választotta meg a társulat, a legstabilabb idegrendszerért járó díjat pedig Herfert Szabolcs világosító vihette haza. 

A Radnóti Színház bemutatói a 2024/25-ös évadban:

Lev Birinszkij: Bolondok tánca (társadalmi szatíra, rendező: Sebestyén Aba, bemutató: 2024. október 20.)
Bálint András: Kosztolányi (önálló est, rendező: Deák Krisztina, 2024. október 25)
100-szor is Kafka (három egyfelvonásos, rendezők: Borgula András, Sahin-Tóth Sára, Regős Simon, bemutató: 2024. november 24)
Ismeretlen című darab (rendező: Valló Péter, bemutató: 2024 decembere)
Ismeretlen című darab (rendező: Nagy Péter István, 2025 márciusa)
Lars von Trier: Hullámtörés (dráma, rendező: Szenteczki Zita, bemutató: 2025. május 3.)

Kiemelt kép: A Radnóti Színház 2023/24-es évadának díjazottjai (Fotó: Csoszó Gabriella)