Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A József Attila Színház tegnap tartott sajtótájékoztatóján Nemcsák Károly, a teátrum igazgatója amellett, hogy bejelentette a következő évad premierjeit, a társulat nevében köszöntötte Bodrogi Gyulát 90. születésnapja alkalmából, akit szombaton gálaműsorral ünnepelnek majd a közönséggel együtt.

A 2024/25-ös évadra összesen hét bemutatót tervez a József Attila Színház. Szente Vajk rendezésében szeptember 28-án debütál majd Lehár Ferenc Luxemburg grófja című műve, amelyben a főbb szerepeket Fila Balázs, Fekete Gábor, Horváth Csenge, Blazsovszky Ákos és Tóth Angelika játssza. Október 3-án, nagyszínpadon, de stúdiókörülmények között mutatják be a Flamenco – Vérnász című darabot, Lorca drámáját Gyulai Júlia koreografálja és Hargitai Iván rendezi, a főbb szerepekben Molnár Zsuzsanna, Fehér Anna, Pikali Gerda, Kónya Merlin Renáta, Lukács Dániel és Fekete Gábor látható.

December 7-én szintén a József Attila művészeti vezetőjének értelmezésében lesz látható Horace McCoy A lovakat lelövik, ugye? című regényéből készülő dramatikus valóságshow. A történet interaktív show-ként lesz látható, a színpadot tévéstúdióként fogják kezelni, ahol Fila Balázs és Pikali Gerda vezeti majd a közönséget a történet közben. Bagó Bertalan a jövő év elején dolgozik majd a társulattal, a Három férfi és egy mózeskosár című vígjáték premierjét február 15-én tartják. Samuel Tasinaje kacagtató darabjában többek között Lukács Dániel, Fekete Gábor, Lábodi Ádám, Quintus Konrád és Chajnóczki Balázs játszik.

Április 12-én Fábri Zoltán Az ötödik pecsét című filmjéből rendez előadást Lengyel Ferenc, aki íróként is jegyzi a színpadi adaptációt. A darab főbb szerepeiben Fila Balázs, Chajnóczki Balázs, Quintus Konrád, Horváth Sebestyén Sándor és Zöld Csaba látható. Április 25-én Hadar Galron Mikve című darabja debütál majd a stúdiószínpadon Balázs Zoltán értelmezésében, az előadásban Szabó Gabi, Kónya Merlin Renáta, Fehér Anna és Pikali Gerda játszik.

Szente Vajk állítja színpadra a Shrek, a musicalt is, amelyre a felkészülés már elindult, a próbákat egy év múlva kezdik el. A DreamWorks filmje és William Steig könyve alapján készült produkcióban Shrek szerepét Ember Márk és Zöld Csaba, Fionát Tóth Angelika és Horváth Csenge alakítja, a Szamár szerepében Veréb Tamás és Blazsovszky Ákos, Farquaad nagyúrként Fekete Gábor és Fila Balázs látható. A premiert 2025 nyarára tervezik.

Nemcsák Károly a sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a színházhoz szerződik Horváth Barnabás és Kucskár Kamilla, a Kaposvári Egyetem végzős színészhallgatója, továbbá új tagjuk lesz Szabó Emília színművész is, illetve beszélt arról is, hogy 2025. április 11-én lesz a színház névadója, József Attila születésének 120. évfordulója, tiszteletére Csókol Attila címmel drámapályázatot írnak ki, amelyre műfaji meghatározás nélkül várják a pályamunkákat. A nyertes pályázatot felolvasószínházi formában mutatják be jövőre, április 11-én.

A  József Attila Színház bemutatói a 2024/25-ös évadban:

Lehár Ferenc: Luxemburg grófja (bemutató: 2024. szeptember 28., rendező: Szente Vajk)
Federico García Lorca: Flamenco – Vérnász (bemutató: 2024. október 3., rendező: Hargitai Iván)
Horace McCoy: A lovakat lelövik, ugye? (bemutató: 2024. december 7., rendező: Hargitai Iván)
Samuel Tasinaje: Három férfi és egy mózeskosár (bemutató, 2025. február 15., rendező: Bagó Bertalan)
Fábri Zoltán: Az ötödik pecsét (bemutató: 2025. április 12., rendező: Lengyel Ferenc)
Hadar Galron: Mikve (bemutató: 2025. április 25., rendező: Balázs Zoltán)
Dreamworks: Shrek, a musical (bemutató: 2025 nyár, rendező: Szente Vajk)

Kiemelt kép: Nemcsák Károly (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)