Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen a 2024/25-ös évadban 15 bemutatót tart, emellett a 14 műsoron maradó előadás, 4 vendégjáték és 2 fesztivál is színesíti majd a színház kínálatát.

A Csokonai Teátrumban az új évad egy igazi családi élménnyel, Lionel Bart Oliver című musical előadásával kezdődik 2024. szeptember 12-én, Tóth Tünde rendezésében. Szintén családi élményt ígér az adventi időszakban, decemberben színpadra kerülő klasszikus, Szabó Magda Tündér Lala című zenés mesejátéka Halasi Dániel rendezésében. Mindkét előadás különlegessége, hogy debreceni, illetve a régióban élő tehetséges gyerekek, művészeti középiskolások is bemutatkozhatnak bennük. Szeptember végén mutatják be a riporterből drámaíróvá vált Michael Frayn világhírű színdarabját, a Függönyt fel! című előadást, amelynek alapötlete onnan ered, hogy írója egy színházi előadás alatt (majdnem) elaludt, így pattant ki a fejéből, hogy mennyivel izgalmasabb egy előadás hátulról, mint elölről. A két felvonásos bohózatot Horváth Illés rendezi. Visszatér az operett is a Csokonai Teátrum színpadára: Ábrahám Pál nagysikerű darabját, a Viktóriát a nagyváradi Szigligeti Színházzal koprodukcióban mutatják be 2025. április végén, Novák Eszter rendezésében. Három opera is műsorra kerül a Teátrumban: Bizet Carmen című klasszikus művét a Juronics Tamás rendezi (bemutató 2025. március elején), míg egy este keretében tűzik műsorra Puccini Gianni Schicchi című és a színház igazgatója, Mátyássy Szabolcs Scaevola című díjnyertes művét. Mindkettőt Szabó Máté rendezi.

Pillanatkép a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen 2024/25-ös évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: Babotán Boglárka)

A Csokonai Fórum Latinovits termében októbertől láthatja a közönség a július végén a Gyulai Várszínházban Zakariás Zalán rendezésében debütáló Erkel és a felkelés című darabot, amelyet Győrei Zsolt és Schlachtovszky Csaba jegyez szerzőként. A továbbiakban két új prózai előadás is látható lesz az évadban: Georg Büchner Woyzeck című előadását Tompa Gábor, Molnár Ferenc Liliom című színdarabját pedig Szabó K. István, a színház művészeti vezetője viszi színpadra. A Csokonai Fórum Kóti Árpád termében két könnyed és két komolyabb új előadással várják a nézőket. A 20. századi színpadi művek egyik legnagyobb hatású darabját, Samuel Beckett: Godot-ra várva című drámáját Szabó K. István rendezésében láthatja a közönség október végétől, míg a Holokauszt 80 emlékév tiszteletére Gilles Ségal A bábjátékos című darabját Balázs Zoltán viszi színpadra. Romankovics Eda Nem akarok felnőni! című drámai házibuliját Madák Zsuzsanna állítja színpadra 2025 januárjának végén. A kortárs drámaírás ír származású csodagyereke, Martin McDonagh első színdarabját, a Leenane szépe című tragikomédiát Szilágyi Bálint rendezi 2025 májusában. A Csokonai Ifjúsági Program a következő évadban egy új előadás bemutatását tervezi, Bethlenfalvy Ádám Online című vitaszínházát.

Számos színházi együttműködés eredményeként láthatják a debreceni nézők a székesfehérvári Vörösmarty Színház A király beszéde (rendező: Bagó Bertalan), a nagyváradi Szigligeti Színház A revizor (rendező: Kovács D. Dániel), a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata My Fair Lady (rendező: Andrei Șerban) és III. Richárd (rendező: Albu István) című előadásait. A Csokonai Nemzeti Színház Debrecen a következő évadban két fesztivált is szervez. Idén ősszel a már hagyományos Magdafesztre várják a nézőket október 2-5. között, 2025 májusában pedig első alkalommal rendezik meg a K-Európa Biennálé – „Határátlépés – Border crossing” fesztivált.

A Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen bemutatói a 2024/25-ös évadban:

Csokonai Teátrum:

Lionel Bart: Oliver! (rendező: Tóth Tünde)
Michael Frayn: Függöny fel! (rendező: Horváth Illés)
Szabó Magda: Tündér Lala (rendező: Halasi Dániel)
Georges Bizet: Carmen (rendező: Juronics Tamás)
Ábrahám Pál: Viktória (rendező: Novák Eszter, koprodukció a nagyváradi Szigligeti Színházzal)
Giaocomo Puccini: Gianni Schicchi / Mátyássy Szabolcs: Scaevola (rendező: Szabó Máté)

Csokonai Fórum – Latinovits terem:

Győrei Zsolt – Schlachtovszky Csaba: Erkel és a felkelés (rendező: Zakariás Zalán)
Georg Büchner: Woyzeck (rendező: Tompa Gábor)
Molnár Ferenc: Liliom (rendező: Szabó K. István)

Csokonai Fórum – Kóti Árpád terem:

Samuel Beckett: Godot-ra várva (rendező: Szabó K. István)
Gilles Ségal: A bábjátékos (rendező: Balázs Zoltán, koprodukció a Maladype Színházzal)
Romankovics Eda: Nem akarok felnőni! (rendező: Madák Zsuzsanna)
Martin McDonagh: Leenane szépe (rendező: Szilágyi Bálint) 

Csokonai Ifjúsági Program:

Bethlenfalvy Ádám: Online 

Kiemelt kép: Pillanatkép a Csokonai Nemzeti Színház – Debrecen 2024/25-ös évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: Babotán Boglárka)