Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Budapest Bábszínház 2024/25-ös évada egyben jubileumi is lesz, hiszen jövőre fennállásának 75. évfordulóját ünnepli a színház. Ez alkalomból – az öt új bemutatón túl – dokumentumfilmre pályázik, kiállítással is készülnek, és egy nagykoncertet is terveznek az ünnepségsorozat keretében.

A 2024/25-ös évad két olyan előadás bemutatójával indul, amelyeket már ebben az évadban elkészítettek. A nagy sikerű Túl a Maszat-hegyen, valamint a Líra és Epika után Varró Dániel újabb művét mutatják be augusztusban: a Teszárek Csaba főszereplésével készülő egyszemélyes előadás, A szomjas troll a kötet három verses meséjét fűzi össze. A 6 éven felülieknek szóló zenés produkció rendezője és zeneszerzője Cseri Hanna, a színház zenei vezetője. Gimesi Dóra Hamupipőke átiratát szeptemberben láthatja a közönség Kuthy Ágnes rendezésében. A reményt adó mese ezúttal a kosztümös filmekből jól ismert korban, a 19. században játszódik. A Michac Gábor tervezte látványvilág központi elemei a gyönyörű jelmezek és a valódi csodákat színpadra varázsoló árnyjáték. Ezt követi Dániel András Mindenki legyen kufli! című meséje, amelyet Ellinger Edina igazgató állít színpadra a 3 éven felüli gyerekeknek. A nagy sikerű könyv- és rajzfilmsorozat karakterei, az elhagyatott réten egy kupacban élő és folyamatosan különös kalandokba keveredő hét kufli ezúttal a Budapest Bábszínház Nagyszínpadát veszi birtokba, és élőben kíséri az előadást a Varázsgombák Zenekar.

2025-ben ismét Szikszai Rémusz rendez a teátrumban, A vihar és a Dekameron 2023 után Henrik Ibsen Peer Gynt című drámai költeményét viszi színpadra. A skandináv népmesék ihlette szabálytalan fantasy egy ember élettörténete. Peer, a végtelen fantáziával megáldott-megvert fiatalember szerepből szerepbe ugrálva, virtuális világokon átrohanva menekül egész életében az élete elől, a képzelet és valóság folyamatosan egymásba játszó bábszínházi labirintusában. A 14 éves kortól ajánlott történet az Ország Lili Stúdióban valósul meg. Igazi különlegességnek ígérkezik az évad utolsó bemutatója, a Kár, hogy anyádat nem hoztuk el… című vásári bábrevü. A készülő előadás célja nem kisebb, mint visszavezetni a felnőtteknek szóló népmesét a szélesebb köztudatba. A fiatal bábrendező, Gardenö Klaudia klasszikus vásári bábtechnikákon keresztül eleveníti meg a ma is érvényes, autentikus történeteket, melyet Hársing Hilda adaptál a Budapest Bábszínház számára. A szórakoztató, de elgondolkodtató zenés előadás 16 éven felülieknek szól, zenei világát a magyar népzene határozza meg, képi világa autentikus népi motívumokból és elfelejtett népszokásokból inspirálódik. 

A Budapest Bábszínház 2023/24-es évadának díjazottjai (Fotó: Piti Marcell)

A társulathoz a következő évadtól Krucsó Júlia Rita bábművész csatlakozik. Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat. Így az év színészének járó Havas–B. Kiss-díjat Tatai Zsoltnak adta át Ellinger Edina. A Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Hoffer Károly bábművész, rendező, bábtervezőnek ítélte oda a társulat. A Kovács József-díjat két társulati tag kapta idén: Papp István kellékes és Hidegkuti Ferenc gépjárművezető, anyagbeszerző. Az évadban legtöbbet játszó színésznő már harmadik éve Pájer Alma Virág lett.

A Budapest Bábszínház bemutatói a 2024/25-ös évadban: 

Varró Dániel: A szomjas troll (rendező: Cseri Hanna)
Gimesi Dóra: Hamupipőke (rendező: Kuthy Ágnes)
Dániel András: Mindenki legyen kufli! (rendező: Ellinger Edina)
Henrik Ibsen: Peer Gynt (rendező: Szikszai Rémusz)
Kár, hogy anyádat nem hoztuk el… (rendező: Gardenö Klaudia)