Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A sok éve tartó hagyományoknak megfelelően idén is a Vígmajális keretében hirdette meg a Vígszínház következő évadát, a teátrum igazgatója, Rudolf Péter az ünnepség keretében jelentette be, hogy milyen bemutatókkal várják ősztől a közönséget.

Az első bemutató Molnár Ferenc Az üvegcipő című vígjátéka lesz, az ironikus, szívfacsaró mese, mely nemcsak a magyar, de a külföldi színházak közösségét is meghódította, szeptember 23-án Mohácsi János rendezésében visszatér igazi otthonába, ahol született, hiszen ezt a darabot – oly sok Molnár Ferenc-drámához hasonlóan – a Vígszínház mutatta be először. Az előadásban Waskovics Andrea, Stohl András, Kovács Patrícia, Medveczky Balázs, Fesztbaum Béla, Radnay Csilla, Balázsovits Edit, Bölkény Balázs és Tar Renáta lép színpadra.

A Pinokkiót Keresztes Tamás rendezésében, Presser Gábor zenéjével és Sztevanovity Dusán dalszövegeivel láthatják majd a nézők, a zenés, családi roadmovie új, vígszínházi változata igyekszik minél jobban megőrizni és megmutatni az eredeti Collodi-regény csapongó fantáziáját, játékosságát és humorát. A decemberi bemutató főbb szerepeiben Dino Benjamin, Borbiczki Ferenc, Hegyi Barbara, Kern András, Seress Zoltán, Majsai-Nyilas Tünde, Halász Judit, Igó Éva, Méhes László, Antóci Dorottya, Gyöngyösi Zoltán, Szántó Balázs és Varga-Járó Sára (e.h.) lesznek láthatók.

Hazánkban David Doiasvili neve immáron garancia a nagy volumenű, izgalmas előadásokra, hiszen sok éven keresztül futott az ő értelmezésében teltházzal a Nemzeti Színházban a Szentivánéji álom, a Cyrano de Bergerac vagy éppen a Tartuffe. A Vígszínházban ezúttal Schiller szenvedélyektől szétrobbanó darabját, az Ármány és szerelmet állítja színpadra Hegedűs D. Géza, Medveczky Balázs, Márkus Luca, Nagy-Kálózy Eszter, Horváth Szabolcs, Rudolf Péter, Hegyi Barbara és Hirtling István szereplésével.

A Pesti Színházban október 27-én debütál Székely Csaba Kalandfilm című zenés előadása, amelyet Kincses Réka rendez, Hirtling István, Igó Éva, Kövesi Zsombor, Nagy-Kálózy Eszter, Ötvös András, Petrik Andrea, Seress Zoltán, Szilágyi Csenge és Wunderlich József színpadi játékával. Ezt követi novemberben ugyanitt Peter Shaffer Amadeusa, amelyet Hegedűs D. Géza rendez Ötvös András, ifj. Vidnyánszky Attila, Szilágyi Csenge, Wunderlich József, Lukács Sándor, Fesztbaum Béla, Karácsonyi Zoltán, Kőszegi Ákos, Ertl Zsombor, Csapó Attila, Márkus Luca, Kútvölgyi Erzsébet és Dengyel Iván szereplésével.  A Pesti Színház utolsó bemutatója Goldoni A hazug című vígjátéka lesz, amelyet Horváth Csaba értelmezésében láthatnak majd a nézők Ertl Zsombor, Radnay Csilla, Petrik Andrea, Orosz Ákos, Brasch Bence, ifj. Vidnyánszky Attila, Kőszegi Ákos, Lukács Sándor, Bach Kata, Telekes Péter és Kövesi Zsombor szereplésével.

A Vígszínház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Vígszínház:

Molnár Ferenc: Az üvegcipő (rendező: Mohácsi János)
Presser Gábor – Sztevanovity Dusán – Carlo Collodi: Pinokkió (rendező: Keresztes Tamás)
Friedrich Schiller: Ármány és szerelem (rendező: David Doiasvili)

Pesti Színház:

Székely Csaba: Kalandfilm (rendező: Kincses Réka)
Peter Shaffer: Amadeus (rendező: Hegedűs D. Géza)
Carlo Goldoni: A hazug (rendező: Horváth Csaba)

Kiemelt kép: A Vígszínház épülete (Fotó: Rátonyi Gábor)