Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Jászai Mari Színház terveinek megfelelően a 2022/2023-as szezonban 6 felnőtt bemutatót tartott, amelyek mellett 10 gyerekeknek szóló előadás – köztük saját produkcióként az Ágacska – is látható volt a teátrumban. A TÁNC 2022/2023 keretében 6 előadás várta a közönséget, míg a X. színházi Olimpia alkalmából a Kassai Állami Színház Liliom című előadását és a Szlovén Nemzeti Színház, Maribor Immaculata című előadását látták vendégül Tatabányán. A MOST FESZT 2023. március 23. és 26. között a fesztivál történetében 9. alkalommal került megrendezésre.

„Az új évadban 6 felnőtt premier bemutatását tervezzük, azonban az eddigiektől eltérő formában, a nagyszínpadi bemutatók számát csökkentve, 2 kamaraszínházi és 4 nagyszínpadi előadással. A 8 tervezett gyerekbemutató részeként az Ágacska című zenés mesejáték saját produkciónkban lesz a Jászais repertoár része” – fogalmazott Crespo Rodrigo, a Jászai Mari Színház igazgatója az új évad kapcsán. „Úgy gondolom, Edward Albee, Woody Allen, Ion Luca Caragiale, Dragomán György, Martin McDonagh és John Patrick Shanley darabjai remek lehetőséget biztosítanak majd a nézőnknek arra, hogy megérintő és szórakoztató estéket töltsenek nálunk, a társulatnak pedig remek szerepeket, melyekben a „Jászais élmény” részesévé tehetik közönségünket.”

Az idei évadban két fiatal színművész, Bartos Ági és Csabai Csongor, akik már korábban bemutatkoztak Tatabányán, társulati tagként folytatja a munkát a teátrumban. Ismét rendezőként vállal feladatot a következő évben Guelmino Sándor művészeti vezető, Szikszai Rémusz és Crespo Rodrigo, visszatér Göttinger Pál, októberben pedig először dolgozik a társulattal Botos Bálint.

A tatabányai Jászai Mari Színház társulata (Fotó: Sipos Zoltán)

A Jászai Mari Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Nagyszínpad:

Ion Luca Caragiale: Farsang (komédia, rendező: Botos Bálint)
John Patrick Shanley: Kétely (színmű, rendező: Guelmino Sándor)   
Dragomán György: Kalucsni (dráma, rendező: Göttinger Pál)
Woody Allen: Játszd újra, Sam! (romantikus vígjáték, rendező: Crespo Rodrigo)      

Kamaraszínház:

Edward Albee: Nem félünk a farkastól (tragikomédia, rendező: Guelmino Sándor)    
Martin McDonagh: Hóhérok (fekete komédia, rendező: Szikszai Rémusz) 

A Jászai Mari Színház gyermek bemutatói a 2023/24-es évadban:

Gimesi Dóra: Tündérszép Ilona és Árgyélus királyfi (mesejáték, a győri Vaskakas Bábszínház előadása, rendező: Markó Róbert)
Kacor király (bábelőadás, a magyar népmese alapján írta: Varsányi Péter, a pécsi Bóbita Bábszínház előadása, rendező: Varsányi Péter)
Csalimese (magyar népmeselánc, dramaturg: Szántó Viktória, a veszprémi Kabóca Bábszínház előadása, rendező: Varsányi Péter)
Szabó Magda: Bárány Boldizsár (színpadi játék, Sanyi, Én és a Gyerekek, rendező: Nyáry Detti, Tűzkő Sándor)
Csukás István-Darvas Ferenc: Ágacska (zenés mesejáték, a Jászai Mari Színház előadása, rendező: Honti György)
Petőfi (zenés irodalmi est, a Fabók Mancsi Bábszínháza előadása, szerkesztő-rendező: Fabók Mariann)
Janikovszky Éva: Az úgy volt… (a 6SÍZN előadása, rendező: Szilágyi Bálint)
Julia Donladson: A legcsinosabb óriás (meseelőadás, Füge Produkció és a Pagony Kiadó előadása)

Kiemelt kép: tatabányai Jászai Mari Színház (Fotó: tatabányai Jászai Mari Színház)