Túl vagyunk már az évnek azon időszakán, amikor a színházak bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre, ám néhány játszóhely tartogat még meglepetéseket. A teátrumok évadterveit ide kattintva böngészhetitek át.

A pécsi Bóbita Bábszínház három premierrel és a korábbi években bemutatott több produkcióval, négy új bábszínész érkezésével készül az ősszel induló új évadra.

A több mint hatvan esztendeje működő intézmény évadajánlója szerint elsőként október 14-én tekinthet meg új előadást a közönség. Cseri Hanna a négy éven felülieknek Szegedi Katalin meséjéből, a Lenka és Palkóból rendez előadást. Az elfogadásról szóló mű középpontjában Lenka, az átlagosnál gömbölyűbb kislány és Palkó, a vékony fiú áll, akiket osztálytársaik csúfolnak, a szereplőket Arató Máté, Szalai Barbara, Papp Melinda és Matta Lóránt kelti életre. Ezt a bemutatót követi az öt éven felülieknek szóló, jövő márciustól megtekinthető Szép Cerceruska című darab, amelyben az árva Cerceruska és kishúga egy zsarnok asszonynál dolgoznak étel és szállás fejében, de a rossz bánásmód miatt egy napon elszöknek tőle. A magyar népmese alapján Boráros Milada által bábszínpadra írt és rendezett darabban Szalai Barbara, Szabó Dalma, Arató Máté, Matta Lóránt és Rácz Attila lép színpadra. Szintén jövő tavasszal kerül színpadra egy 14 éven felülieknek szánt komplex színházi nevelési produkció #Apa_anya-én_ő címmel Tóth Zoltán rendezésében, Arató Máté, Szabó Dalma, Papp Melinda, Matta Lóránt, Rácz Attila szereplésével. Az új bemutatóval az alkotók szeretnének „súlyt adni a gyermekvállalás átgondolt és tiszta útjához, hogy a játszott és megélt helyzet okozta tanult tapasztalat segítse az átgondolt családtervezést.

Továbbra is műsoron marad az előző évadban nagy sikerrel bemutatott Kacor király, a népszerű Torzonborz és a holdrakéta, a Hamupipő, Az elveszett szaloncukor és a Menjünk, menjünk Betlehembe!, ahogy az olyan közkedvelt „pöttömszínházi” produkciókat is játsszák még, mint a Szivárványhinta, a Tipegő-topogó, az Icurka-picurka, a Cini-cini muzsika vagy a Dödölle. A bábszínház az előadások mellett óvodásoknak és iskolásoknak kézműves- és bábkészítő foglalkozásokat, összművészeti előadásokat, szabadtéri játékokat is kínál, továbbá az ifjúsági és a felnőtt korosztályt foglalkoztató témákat bemutató programokat is tart.

A pécsi Bóbita Bábszínház bemutató a 2023/24-es évadban:

Szegedi Katalin: Lenka és Palkó (rendező: Cseri Hanna, bemutató: 2023. október 14.)
Boráros Milada: Szép Cerceruska (rendező: Boráros Milada, bemutató: 2024. március)
#Apa_anya-én_ő  (rendező: Tóth Zoltán, bemutató: 2024 tavasza)

Kiemelt kép: Bóbita Bábszínház (Fotó: iranypecs.hu)