Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Nemzeti Színház a 2023/24-es évadban nyolc bemutatót tervez, melyek mindegyike a világszínház és a világirodalom kiemelkedő klasszikus művei közül kerül ki, illetve magyar szerzők művei közül is válogattak. „Izgalmas alapanyagokat és témákat vetünk fel, a világunkról, a létezésünkről, a magyarság helyzetéről, az emberi lehetőségeinkről lehet majd közösen gondolkodnunk” – fogalmazott Vidnyánszky Attila. A teátrum a MITEM és a X. Színházi Olimpia kapcsolataiból profitálva tovább erősíti az együttműködést a nemzetközileg jegyzett színházi alkotókkal.

Augusztus 16-án debütál a Gyulai Várszínházzal közös előadás, a Molnár Ferenc egyfelvonásosaiból készülő, Egy, kettő, három – Az ibolya című produkciót, melyet Rátóti Zoltán állít színpadra. Szeptember 10-én mutatkozik be a Bánk bán legújabb színpadi adaptációja Vidnyánszky Attila rendezésében. Szeptember 29-én mutatják be a világhírű görög rendező, Theodórosz Terzopulosz Kurázsi mamáját. Az őszi időszakban visszatér a grúz Avtandil Varszimasvili is, aki az idei, nagy sikerrel játszott A kaukázusi krétakör után ezúttal A revizort állítja színpadra december 2-án. A következő bemutató december 15-én Toót-Holló Tamás Aranyhajú hármasok című műve lesz, Vidnyánszky Attila rendezésében.

A 2024-es év elején Berettyán Nándor viszi színre Sík Sándor István királyát. Március elején mutatja be a színház az Irredenta kabaré című előadást, Vidnyánszky Attila rendezésében. A produkcióban a 20-as, 30-as évek dalai és irodalmi alkotásai idézik majd meg a Trianon utáni Magyarország időszakát. A Lear királyt Valerij Fokin rendezi az évad második felében, ez április végétől látható majd a teátrumban. Ősbemutatóval zárul az évad, 2024 nyarára tervezi a színház Esthajnal címmel a Szarka Tamás átiratában és zenéjével készülő feldolgozást Gorkij elbeszéléséből, a Makar Csudrából, ez a Magyar Nemzeti Táncegyüttessel és a Karaván Színházzal közös produkció lesz, amit Vidnyánszky Attila állít majd színpadra.

Kiemelt kép: Vidnyánszky Attila (Fotó: Eöri Szabó Zsolt)