Hamarosan elérkezik az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

14 premiert, köztük 6 egész estés előadást, 2 külföldi vendégjátékot, 2 magyar ősbemutatót, 1 magyarországi premiert, valamint 3 új gyermek- és ifjúsági előadást is tartalmaz a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évadának programja.

A Színházi Olimpia részeként az évadot szeptember 9-én és 10-én két külföldi vendégjáték nyitja meg az Operaházban: az első nap a berlini Komische Oper és a Zürichi Operaház koprodukciójában érkezik Mozart Così fan tutte című vígoperája Kirill Szerebrennyikov színrevitelében, az ugyancsak neves német karmester, Erina Yashima dirigálásával. Másnap a Kassai Állami Opera előadásában mutatkozik be a lengyel Karol Szymanowski Roger király című operája, Anton Korenči rendezésében.

A 139 éves Magyar Állami Operaház története során először tűzi műsorára saját produkcióban Dvořák Ruszalka című operáját. A hangját szerelméért feláldozó vízitündér történetét Brassói-Jőrös Andrea címszereplésével, Szikora János rendezésében 2024. január 27-től tűzi műsorára cseh nyelven az Operaház. Mozart Don Giovanni című operáját Salzburg, Berlin, Madrid, Amszterdam és Párizs után Budapesten is megismerheti a közönség Claus Guth többszörösen díjazott német rendező 2008-as színrevitelében. A produkció 2024. március 2-tól Bretz Gábor címszereplésével látható, aki szintén főszerepet játszik az április végén bemutatásra kerülő Borisz Godunov című alkotásban, Muszorgszkij  operája több mint 22 év után tér vissza az együttes repertoárjára, és először hallható Magyarországon a Rimszkij-Korszakov-féle átdolgozástól mentes ősváltozatban. Az előadást Almási-Tóth András művészeti igazgató rendezi.

Solymosi Tamás balettigazgató a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évad sajtótájékoztatóján (Fotó: Nagy Attila)

Az újra játszó Eiffel Műhelyház 2023 decemberében két magyar ősbemutatót is műsorára tűz. Igazi szenzációnak ígérkezik a világhírű zeneszerző, Eötvös Péter az OPERA megrendelésére írt első magyar nyelvű operája, a Valuska, amely Krasznahorkai László Az ellenállás melankóliája című regényét adaptálja színpadra. A december 2-tól látható előadást, amelyet a szerző dirigál, Haja Zsolt címszereplésével Varga Bence állítja színpadra. A Jézus születését elmulasztó negyedik napkeleti bölcs történetét dolgozza fel Selmeczi György Artaban című adventi szeánsza. Az Ókovács Szilveszter ötlete nyomán és rendezésében megszülető produkció érdekessége, hogy azt a közönség bekötött szemmel, nyugágyakban ülve hallgathatja meg. Szintén különleges színházi csemegének ígérkezik Auber Fra Diavolo, avagy A terracinai vendégfogadó című vígoperájának bemutatója, ami több mint 60 év után tér vissza a dalszínház repertoárjára, és amit ismét Szinetár Miklós visz színre, akinek 70 évvel korábban ez volt az első rendezése az OPERA berkeiben.

A Magyar Nemzeti Balett a Bartók TáncTriptichon című előadásában két új bemutatóval egészíti ki Velekei László idén februárban bemutatott A fából faragott királyfi című koreográfiáját. A csodálatos mandarint Venekei Marianna, az együttes balettmestere, míg a Táncszvitet a nemzetközileg is foglalkoztatott koreográfus, Várnagy Kristóf állítja színpadra.

Az Eiffel Műhelyház ifjúsági programjai közt szeptember 30-án mutatja be Donizetti A csengő című vígoperáját Toronykőy Attila átrendezésében, amit ezt megelőzően az MVM Pikoló Programjában 8. osztályos diákoknak hirdet meg az OPERA. Ezt követően az István, a király iskolába megy című produkció nyomán a Magyar Állami Operaház Gyermekkara és a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékeinek közreműködésével jön létre a népszerű Szörényi–Bródy-rockopera ifjúsági változata. Az István, a király (junior) november 11-től Feke Pál rendezésében és narrációjával látható.

Melnyik Tatyjana és Melnyik Valgyiszlav a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évad sajtótájékoztatóján (Fotó: Nagy Attila)

Az évad jövő nyári bemutatójaként az OPERA Rossini A sevillai borbély című népszerű vígoperáját újítja fel a Margitszigeti Színházban. Káel Csaba 2016-os, a szombathelyi Iseumi Játékokon bemutatott rendezése korábban a Müpában is látható volt, a 2024/25-ös évadtól pedig az Operaház repertoárján szerepel.

A Magyar Állami Operaház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Operaház:

Antonín Dvořák: Ruszalka (opera, rendező: Szikora János, bemutató: 2024. január 27.)
Bartók Béla: Bartók tánctriptichonA fából faragott királyfi (koreográfus: Veleki László) / A csodálatos mandarin (koreográfus: Venekei Marianna) / Táncszvit (koreográfus: Várnagy Kristóf) (balett, bemutató: 2024. február 3.)
Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni (opera, rendező: Claus Guth, bemutató: 2024. március 2.)
Mogyeszt Muszorgszkij: Borisz Godunov (opera, rendező: Almási-Tóth András, bemutató: 2024. április 27.)

Eiffel Műhelyház – Bánffy Miklós terem:

Gaetano Donizetti: A csengő (opera, rendező: Toronykőy Attila, bemutató: 2023. szeptember 30.)
Szörényi Levente – Bródy János: István, a király (junior), (rockopera, rendező: Feke Pál, bemutató: 2023. november 11.)
Eötvös Péter: Valuska (opera, rendező: Varga Bence, bemutató: 2023. december 2.)
Selmeczi György: Artaban (opera, rendező: Ókovács Szilveszter, bemutató: 2023. december 10.)
Daniel Auber: Fre Diavolo, avagy a terracinai vendégfogadó (opera, rendező: Szinetár Miklós, bemutató: 2024. május 11.)

Margitszigeti Szabadtéri Színpad:

Gioachino Rossini: A sevillai borbély (opera, rendező: Káel Csaba, bemutató: 2024. június 28.)

Kiemelt kép: Dr. Ókovács Szilveszter igazgató a Magyar Állami Operaház 2023/24-es évad sajtótájékoztatóján (Fotó: Nagy Attila)