Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Musical, thriller, balett, koncertszínház, opera és mesejáték is szerepel a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház 2023/24-es évadának bemutatói között. Az új szezon szlogenjével – “Égi boldogsággal fűszerezve” – a teátrum a 250 évvel ezelőtt született Csokonai Vitéz Mihályról kíván megemlékezni: A reményhez című vers a költő egyik legjelentősebb műve, ami magában foglalja a vezetőség és a társulat arra való reményét, hogy az elmúlt évek nehézségei után ezután végre akadálymentes évad következhet.

Mára hagyománnyá vált, hogy az első nagyszínpadi bemutató egy nagyszabású musical: az Elisabeth és a Kőszívű után a jövő évadot Az Ég tartja a Földet nyitja majd. A kamaraszínházban pedig ugyanilyen hagyományt teremtett, hogy egy nagy sikerű vígjátékot mutatnak be, jelen esetben a Ne most, drágám! című bohózatot. Az évadban négy olyan előadás is helyt kapott, aminek alapja filmforgatókönyv, a jól ismert címek mellett pedig a kísérletezőkedvnek is teret hagytak, az évad végén különleges előadás vár a színházbarátokra, amely a koncert és a színház izgalmas elegyével csábítja a nézőket. „A 2023/2024-es évad olyan izgalmas sokszínűségben fog megvalósulni, ami minden színházi alkotóművész számára örömöt és kihívást jelent majd egyszerre. Egymás mellett látni és játszani klasszikus magyar és kortárs hollywoodi filmsikerek színpadi adaptációit, valamint olyan szerzőket, mint Csokonai Vitéz Mihály és a drámairodalom óriása, Anton Pavlovics Csehov, olyan lehetőségeket vetít elénk, amelyekkel nézőink és magunk örömére egyaránt tehetünk” — fejtette ki gondolatait Sipos Imre prózaitagozat-vezető, aki az évadban A kis herceg című mesejátékot állítja színpadra.

A kecskeméti közönség által már jól ismert rendezők – Barta Dóra, Cseke Péter, Jankovics Anna, Kovács Lehel, Pataki András, Szente Vajk és Szerednyey Béla – mellett két új rendezőt is köszönthetünk majd: Márkó Esztert és Lévay Viktóriát. A Kecskemét City Balett 10 éves jubileumát ünnepli az évadban, amelynek során az új táncszínházi bemutatón (Carl Off: Carmina Burana) kívül az eddigi évek legemlékezetesebb momentumait is felidézik majd különböző eseményeken. A 2023/24-es évadban műsoron marad A miniszter félrelép, a Luxemburg grófja, az Elisabeth, a Kököjszi és Bobojsza, valamint a Tigris és hiéna

A Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Nagyszínház

Szikora Róbert – Lezsák Sándor – Zsuffa Tünde: Az Ég tartja a földet (musical, rendező: Cseke Péter)
Bolba Tamás – Szente Vajk – Galambos Attila: Meseautó (musical, rendező: Szente Vajk)
Giacomo Puccini: Gianni Schicchi (opera, rendező: Cseke Péter)
Carl Off: Carmina Burana (balett, rendező-koreográfus: Barta Dóra)
Marc Norman és Tom Stoppard forgatókönyve alapján Lee Hall: Szerelmes Shakespeare (vígjáték, rendező: Pataki András)
Antoine de Saint-Exupéry: A kis herceg (mesejáték, rendező: Sipos Imre)
Kolozsi Angéla: A beszélő fa (mesejáték, rendező: Jankovics Anna)

Kelemen László Kamaraszínház:

Ray Cooney – John Chapman: Ne most, drágám! (bohózat, rendező: Szerednyey Béla)
Patricia Highsmith regénye alapján Mark Leipacher: A tehetséges Mr. Ripley (thriller, rendező: Kovács Lehel)
Anton Pavlovics Csehov: Három nővér (színmű, rendező: Szente Vajk)
Tim Firth: Naptárlányok (színmű, rendező: Lévay Viktória)

Ruszt József Stúdiószínház:

Csokonai Vitéz Mihály: Az özvegy Karnyóné (vígjáték, rendező: Márkó Eszter)
Felhangolva – Egy Koltai-nagyszekunddal (koncertszínház, rendező: Kovács Lehel)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Kecskeméti Katona József Nemzeti Színház évadbejelentő sajtótájékoztatójáról (Fotó: Tóth Enikő)