Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Pénteken tartotta évadzáró társulatiülését a Katona József Színház, ahol amellett, hogy köszöntötték az új tagokat – Gloviczki Bernát, Jakab Balázs, Kanyó Kata, Pásztor Dániel színművészeket és Szabó-Székely Ármin dramaturgot –, néma felállással emlékeztek meg Hoffmann Éva kellékesről, Molnárné Faddi Éva portásról és a társulat ikonikus alapító tagjáról, Máthé Erzsiről.

Máté Gábor, a teátrum igazgatója nyitóbeszédében arról fogalmazott, hogy a Katona minden dolgozója büszke lehet rá, hogy a folyamatosan fennálló gazdasági nehézségek ellenére a 40. évad az intézmény gyökereihez méltó módon zajlott le. Ebben az évben a színház három játszóhelyén 105%-os látogatottság mellett összesen 540 előadást tartottak, amelyeken mintegy 97000 néző vett részt. Legtöbbször, azaz 168 alkalommal Mészáros Béla lépett színpadra, őt 161 előadással Rajkai Zoltán, 152 estével pedig Vizi Dávid követte.

A hagyományoknak megfelelően idén is átadták a belső művészeti díjakat. Az évadban nyújtott kiemelkedő teljesítményért járó Máthé Erzsi-díjat – amelyet Máthé Erzsi húsz éve alapított – Mentes Júlia vehette át. A társulat szavazatai alapján a legjobb, harminc mondatnál kevesebb szöveggel járó alakításért odaítélt PUKK-díjat Vizi Dávid kapta a Tíz eszkimóban megformált szerepéért. A MASZK Országos Színészegyesület nevében az évadzárón Hegedűs D. Géza átadta Rujder Viviennek a Soós Imre-díjat.

Máthé Gábor a társulatiülésen hirdette ki a Katona 2023/24-es évadát is. Az első két bemutatót októberben tartják, Kocsis Gergely Kedd című drámáját maga rendezi a Kamrában, a nagyszínpadon pedig Székely Kriszta és Szabó Székely Ármin értelmezésében debütál Az ember tragédiája Madáchtól, Embtrag címen. Decemberben Fehér Balázs Benő dolgozik majd a Kamrában, Boris Vian Pekingi ősz című darabját állítja színpadra, míg Tarnóczi Jakab a Varga Zsófiával közösen jegyzett, Extázis munkacímű előadást rendezi a Katonában.

Pillanatkép a Katona József Színház évadzáró társulatiüléséről (Fotó: Horváth Máté)

2024 februárjában a teátrum közös bemutatóra készül az Orlai Produkciós Irodával: Pelsőczy Réka készít színházi adaptációt Ruben Östlund Lavina című filmjéből a Belvárosi Színházban. Áprilisban folytatódik a Sufni-projekt, melynek keretében Kizlinger Lilla Weöres Sándor Psychéjét viszi színre Bíró Zsombor Auréllal közös átdolgozásban – Zsámbéki Gábor mentorálásával. Ezzel párhuzamosan Ascher Tamás próbálja majd Horváth Péter Jóccakát című darabját a Kamrában, illetve Dömötör András a Mefisztóland munkacímű produkción dolgozik majd, amelyet Laboda Kornél és Benedek Albert szerzőként is jegyez. A 2023/24-es évad utolsó premierjére – előbemutatóként – várhatóan júniusban kerül majd sor; szintén a Sufni-projekt II. részeként Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye alapján Sárszeg – világmegnemváltás címmel rendez előadást Antal Bálint. A fenti 9 bemutató a Behívó tantermi előadásával bővül majd, amelyben a Katona művészei is közreműködésnek majd.

A Katona József Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Katona József Színház:

Madách Imre – Székely Kriszta – Szabó Székely Ármin: Embtrag (rendező: Székely Kriszta, bemutató: 2023. október)
Tarnóczi Jakab – Varga Zsófia: Extázis (rendező: Tarnóczi Jakab, bemutató: 2023. december)
Dömötör András – Laboda Kornél – Benedek Albert: Mefisztóland (rendező: Dömötör András, bemutató: 2024. április)

Kamra:

Kocsis Gergely: Kedd (rendező: Kocsis Gergely, bemutató: 2023. október)
Boris Vian: Pekingi ősz (rendező: Fehér Balázs Benő, bemutató: 2023. december)
Horváth Péter: Jóccakát (rendező: Ascher Tamás, bemutató: 2024. április)

Sufni:

Weöres Sándor – Kizlinger Lilla – Bíró Zsombor Aurél: Psyché (rendező: Kizlinger Lilla, bemutató: 2024. április)
Kosztolányi Dezső Aranysárkány című regénye alapján: Sárszeg – világmegnemváltás (rendező: Antal Bálint, bemutató: 2024. június)

Belvárosi Színház

Ruben Östlund: Lavina (rendező: Pelsőczy Réka, bemutató: 2024. február, koprodukció az Orlai Produkciós Irodával)

Kiemelt kép: Pillanatkép a Katona József Színház évadzáró társulatiüléséről (Fotó: Horváth Máté)