Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Múlt héten megtartotta évadzáró társulatiülését a kaposvári Csiky Gergely Színház, amelyen Szita Károly polgármester jelenlétében dr. Fülöp Péter ügyvezető igazgató és Mészáros Tibor művészeti igazgató összegezték a 2022/23-as évad eseményeit. 

Kaposváron összesen 8 bemutatóra került sor, amelyek mellett 12 vendégelőadást is fogadott a színház. A teátrumban 36.000 percen, 615 órán keresztül 246 előadást játszottak a művészek, amelyekre összesen 63.500 néző váltott jegyet vagy bérletet. A napokban ért véget a Rippl-Rónai Fesztivál, amelyen idén több, mint 32.000-en vettek részt.

Fülöp Péter és Mészáros Tibor az évad utolsó előadását megelőzően átadták az évad legjobb színművésznőjének és színművészének járó díjakat is: közel 4000 nézői szavazat alapján Török Saca és Sarkadi Kiss János kapta az elismerést és a támogatók értékes felajánlásait, a művészek pedig Hüse Csabát díjazták a Komor István Emlékgyűrűvel, míg a társulat tagjai a Fogaskerék-díjjal Szijj Zoltán díszletező munkáját ismerték el. Ősztől a Csiky Gergely Színházhoz szerződik Csapó Judit, Farkas Laura és Sándor Soma, akiket az előző évad előadásaiból ismerhet a közönség.

Ezt követően a művészeti igazgató ismertette a 2023/24-es évad bemutatóit, melyek sorát Moliere-től A képzelt beteg nyitja (rendező: Zakariás Zalán) szeptember 15-én. Szintén itt állítja színpadra a Csoportterápiát Márkó Eszter október 6-án. Október 28-án egyből két bemutatóra is sor kerül: Székely Andrea rendezi a HUPLI! című felfedező kaland-játékot, míg Kéri Kitty az Ájlávjún dolgozik majd a Szivárvány Kultúrpalotában. November 6-án debütál a gyermekeknek szóló Túl a Maszat-hegyen című zenés-verses kaland, Bereczki Csilla vezetésével.

Pillanatkép a Csiky Gergely Színház évadzáró társulatiüléséről (Fotó: Csiky Gergely Színház)

December 2-án a kamaraszínpadon lesz látható Karinthy Ferenc Dunakanyar című színműve, Zalán János rendezésében. Ezzel párhuzamosan Kelemen József próbálja majd a nagyszínpadon László Miklós Illatszertár című színművét, amely december 15-én debütál majd. Az év első bemutatója az Aladdin lesz, február 16-tól lesz látható Sarkadi Kiss János rendezése. A következő premierre március 1-ig kell várni, Ilja Bocsarnikovsz Csehov Sirályát állítja színpadra. Április 12-én Zerkovitz Béla Csókos asszonya zárja a nagyszínpadi bemutatók sorát, amelyet a művészeti igazgató, Mészáros Tibor rendez. Az évad utolsó bemutatójára Rajkai Zoltán érkezik a társulathoz, aki Mihail Ugarov Ilja Iljics halála című színdarabjából készít átiratot április 27-re.

A kaposvári Csiky Gergely Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Moliere: A képzelt beteg (rendező: Zakariás Zalán, premier: szeptember 15., nagyszínpad)
Bolba – Szente – Galambos: Csoportterápia (rendező: Márkó Eszter, premier: október 6., nagyszínpad)
HUPLI! (rendező: Székely Andrea, premier: október 28.)
Joe DiPietro – Jimmy Roberts: Ájlávjú (rendező: Kéri Kitty, premier: oktüer 28., Szivárvány Kultúrpalota)
Varró Dániel – Teslár Ákos – Presser Gábor: Túl a Maszat-hegyen (rendező: Bereczki Csilla, premier: november 6.)
Karinthy Ferenc: Dunakanyar (rendező: Zalán János, premier: december 2., kamaraszínpad)
László Miklós: Illatszertár (rendező: Kelemen József, premier: december 15., nagyszínpad)
Aladdin (rendező: Sarkadi Kiss János, premier: február 16.)
Csehov: Sirály (rendező: Ilja Bocsarnikovsz, premier: március 1., nagyszínpad)
Zerkovitz Béla: Csókos asszony (rendező: Mészáros Tibor, premier: április 12., nagyszínpad)
Mihail Ugarov Ilja Iljics halála c. színdarabja nyomán – Kovács Sándor-színmű 2083 (rendező: Rajkai Zoltán, premier: április 27.)

Kiemelt kép: A kaposvári Csiky Gergely Színház épülete (Fotó: Csiky Gergely Színház)