Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

Öt bemutatót tervez a 2023/24-es évadban a József Attila Színház. Nemcsák Károly igazgató a múlt héten tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy évek óta szerződtetett társulata van a színháznak, ami erős kohéziót teremt a teátrumon belül, valamint hogy a következő évad rendezői és tervezői is visszatérő vendégek.

A jövő évad első premierjére szeptember 30-án kerül sor: Willy Russell Vértestvérek című musicaljét Lengyel Ferenc állítja színpadra Pikali Gerda, Chajnóczki Balázs, Lukács Dániel, Fekete Gábor és Horváth Csenge főszereplésével. Lengyel Ferenc szerint a darab története egy görög sorstragédiához hasonlít: egy ikertestvér-pár életét követhetjük nyomon a születésüktől fogva. Az előadásban megjelenik egy krimiszál, de természetesen a humor sem fog hiányozni az élőzenés produkcióból. A darab próbái már megkezdődtek, az előbemutatóra már az idei évadban, június 8-án sor kerül. Az évadnyitással párhuzamosa, augusztus 21-én kezdik el próbálni Peter Shaffer Equus című drámáját, amely második premierként október 6-tól látható Hargitai Iván rendezésében, Fila Balázzsal és Fekete Gáborral a főbb szerepekben. A bonyolult pszichológiai történet már a bemutatásakor nagy port kavart, a mostani előadáshoz pedig egy izgalmas tér kialakításában gondolkodnak: a teljes nagyszínpadot és a nézőteret is használják, a közönség a színpadon foglal majd helyet.

Chajnóczky Balázs a József Attila Színház 2023/24-es évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: József Attila Színház)

A harmadik premier a Vízkereszt, vagy bánom is én című Shakespeare-vígjáték lesz, amelyet Nádasdy Ádám fordításában, Kiss Csaba rendezésében tűznek műsorra december 9-én. A rendező szerint a darab az életszeretetről, a színházszeretetről és arról a hihetetlen tudásról szól, amit William Shakespeare az emberről felhalmozott magában. A darab főbb szerepeit Kónya Merlin Renáta, Lábodi Ádám, Pikali Gerda, Fila Balázs, Horváth Sebestyén Sándor, Zöld Csaba, Szabó Gabi, Chajnóczki Balázs és Fekete Gábor alakítják. Az évad második felében, február 17-én tűzik műsorra Heltai Jenő Naftalin című bohózatát, amelyet szintén Hargitai Iván rendez. Ivan Menchell Sírpiknik című komédiájának premierjét pedig március 9-én tartják, a darabot Guelmino Sándor állítja színpadra.

Nemcsák Károly azt is elárulta, hogy továbbra is fontos számukra a határon túli magyar színházakkal való kapcsolattartás, immár 13. éve látnak vendégül társulatokat. A vidéki színházaknak is lehetőséget biztosítanak budapesti vendégjátékra, és a József Attila Színház művészei is bemutatkoznak a vidéki közönségnek. Idén a székesfehérvári Vörösmarty Színházzal kötöttek együttműködést: a teátrum a Kartonpapa, a Nem félünk a farkastól és az ÁJLÁVJÚ! (Te édes, de jó vagy, légy más!) című produkciókat hozza el Budapestre, míg a József Attila Színház a Furcsa párt adja elő Székesfehérváron. 

A József Attila Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Willy Russell: Vértestvérek (musical, rendező: Lengyel Ferenc, bemutató: 2023. szeptember 30.)
Peter Shaffer: Equus (dráma, rendező: Hargitai Iván, bemutató: 2023. október 6.)
William Shakespeare: Vízkereszt, vagy bánom is én (vígjáték, rendező: Kiss Csaba, bemutató: 2023. december 9.)
Heltai Jenő: Naftalin (bohózat, rendező: Hargitai Iván, bemutató: 2024. február 17.)
Ivan Menchell: Sírpiknik (rendező: Guelmino Sándor, bemutató: 2024. március 9.)

Kiemelt kép: Nemcsák Károly a József Attila Színház 2023/24-es évadbejelentő sajtótájékoztatóján (Fotó: József Attila Színház)