Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A Győri Nemzeti Színházban a 2023/24-es évadban a humor és a zene kapja majd a főszerepet, míg a Győri Balett premierjében egy régi darabot gondol újra izgalmas megközelítésben.

„A klasszikusok legnagyobb jellemzője, hogy ezerszer olvasva mindig valami újat hoz az életünkbe – ez igaz a táncművészetre is. Úgy döntöttünk, hogy nem a kísérletezésre, hanem a saját értékeinkre helyezzük a hangsúlyt, így láthatják újra A skarlát betűt – árulta el Velekei László igazgató a Győri Balett jövő évi premierjéről. A házasságtörés történetét teljesen új megközelítésből vizsgáló, kétfelvonásos balett rengeteg újdonságot ígér majd, a premierre október 27-én kerül sor.

A nemrég a Győri Nemzeti Színház élére újra megválasztott Bakos-Kiss Gábor köszöntőjét követően ismertette a teátrum jövő évados bemutatóit. A nagyszínpadi premierek sora szeptember 12-én Petőfi Sándor A helység kalapácsa című művével veszi kezdetét, amely a Cooperával közös produkcióként születik majd meg. „Sokszor voltunk már itt, az együttműködésünk szoros a győri teátrummal. Fontos, hogy a társulat elkötelezett a zenei színház iránt, örülünk, hogy ebben szövetségesek lehetünk. Kiemelt mérföldkőhöz értünk, hiszen úgy mutatunk be egy vígoperát, amire ezidáig nem volt példa” – fogalmazott ez együttműködésről dr. Vadász Dániel.

Hajdú Tibor és Juhász Jázmin a Győri Nemzeti Színház évadhirdető sajtótájékoztatóján (Fotó: Győr+)

Ezt követi majd Friedrich Schiller Ármány is szerelem című darabja, amelynek főbb szerepeiben Agócs Judit és Hajdú Tibor lesz látható, a rendező az ukrán Ivan Urivsky lesz. Bakos-Kiss Gábor a Csiky Gergelytől a Buborékokat állítja színpadra, Kubik Anna és Csankó Zoltán főszereplésével. Decemberben Bozsik Yvette érkezik a társulathoz, hogy az ő értelmezésében debütáljon a Valahol Európában című musical, amelyben az egyik főszerepet a Győri Nemzeti Színház oszlopos tagja, Nagy Balázs játssza majd. Szerb Antal Képtelen királyság című műve 2024 márciusában lesz majd látható Zakariás Zalán rendezésében, az évadot pedig egy musical-komédia, A Riviéra vadorzói zárja majd, amelyben Járai Máté visszatér a teátrum nagyszínpadára, Mészáros Tibor rendezésében.

A Kisfaludy Teremben Ray Cooney Pénz az égből című bohózatát a Déryné Program igazgatója, a Jászai Mari-díjas Kis Domonkos Márk rendezi, a szeptember 9-i premieren Szina Kinga és Bródy Norbert kápráztatja majd el a közönséget. A Padlásszínházban lesz látható Sławomir Mrozek Strip-tease (sztriptíz) című kortárs drámája Sárközi József és Fejszés Attila szereplésével, Zakariás Zalán rendezésében.

A tantermi bemutató keretében, a kaposvári színi növendékek tolmácsolásában a Káin és Ábelt játsszák majd, de a méltán népszerű Vill-Korr sulibérlet is robog tovább. A pincérfrakk utcai cicák, a Virtuália és a Tűzön vízen át is a bérlet előadásai között szerepel a következő évadban.

Velekei László a Győri Nemzeti Színház évadhirdető sajtótájékoztatóján (Fotó: Győr+)

A Győri Nemzeti Színház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Győri Balett

Nathaniel Hawthorne: A skarlát betű (rendező-koreográfus: Velekei László)

Nagyszínház

Petőfi – Bereczki – Kovács: A helység kalapácsa (rendező: Zakariás Zalán)
Friedrich Schiller: Ármány és szerelem (rendező: Ivan Urivsky)
Csiky Gergely: Buborékok (rendező: Bakos-Kiss Gábor)
Dés – Nemes – Böhm – Korcsmáros – Horváth: Valahol Európában (rendező: Bozsik Yvette)
Szerb Antal: Képtelen királyság (rendező: Zakariás Zalán)
Jeffrey Lane – David Yasbek: A Riviéra vadorzói (rendező: Mészáros Tibor)

Kisfaludy Terem

Ray Cooney: Pénz az égből (rendező: Kis Domonkos Márk)

Padlásszínház

Sławomir Mrozek: Strip-tease (sztriptíz) (rendező: Zakariás Zalán)

Kiemelt kép: Bakos-Kiss Gábor a Győri Nemzeti Színház évadhirdető sajtótájékoztatóján (Fotó: Győr+)