Elérkezett az évnek az az időszaka, amikor a színházak sorban bejelentik, milyen bemutatókkal várják nézőiket jövőre. A teátrumok évadokterveit ide kattintva böngészhetitek majd át.

A 2023/24-es évadban öt új bemutatót tervez a Budapest Bábszínház, emellett újdonság, hogy a felnőttekkel folytatódik az Éjszaka a bábszínházban sorozat.

Nyár végén kezdődnek az első bemutató, a Péntek úr csodálatos barátai című előadás próbái. Znajkay Zsófia óvodásoknak szóló meséjében Péntek úr és barátai egy varázslatos világba repítik el a nézőket, ahol megelevenednek az álmok és megszelídíthetők a félelmek. Az előadás sok humorral és zenével szól az egymásra figyelés, az empátia és a képzelőerő fontosságáról. A hazánkban kevésbé használt muppet bábtechnika is megújul Varsányi Péter rendezésében, akinek nem titkolt célja játékosan edukálni a 3 éven felüli gyerekeket. Az évad második premierje a Kísérleti Stúdió nyertes pályaműve, a Nem felünk a sötétben című előadás lesz, melyet a társulat bábszínésze, Podlovics Laura rendez. A 14 éven felülieknek szóló produkció főhőse a tinédzser Aida, aki olykor különös dolgokon gondolkodik: milyen lenne filmrendezőnek lenni, szellemet idézni, szerelmesnek lenni, de a halál gondolata is foglalkoztatja. Az ő hullámzó világát követi végig ez a történet, amely az Ország Lili Stúdióban valósul meg októberben. A produkcióban két egyetemi hallgató is lehetőséget kap: Kondákor Ajsa Panka koreográfusként, Erdős Lili pedig a főszerepben lesz látható. A zenét Kun Bálint, a Carson Coma billentyűse szerzi.

2024-ben kerül színpadra szintén az Ország Lili Stúdióban a Krabat a Fekete Malomban című, 12 éven felülieknek szóló előadás, Hegymegi Máté rendezésében. Otfried Preußler, az egyik legismertebb német ifjúsági író regényének főhőse Krabat, a fiatal fiú, aki felvételt nyer a titokzatos Fekete Malomba, ahol a legények a molnármesterségen túl a mágia világával is megismerkednek. Krabat hamarosan rájön, hogy tanítójuk, a Mester nem az, akinek mondja magát, és elhatározza, hogy társaival együtt utánajár a Malom sötét titkának. Tavasszal érkezik a Hamupipőke-sztori, amelyet Gimesi Dóra, a teátrum irodalmi vezetője ír és Kuthy Ágnes visz színpadra. A hősnő csodás átváltozása és felemelkedése igazi reményt adó mese, amely ezúttal a kosztümös filmekből jól ismert korban, a 19. században játszódik majd. A Michac Gábor tervezte látványvilág központi elemei a gyönyörű jelmezek és a valódi csodákat a színpadra varázsoló árnyjáték. A Túl a Maszat-hegyen, valamint a Líra és Epika után Varró Dániel újabb művét mutatja be a teátrum zárásként: az egyszemélyes előadás A szomjas troll című kötet három verses meséjét fűzi össze. Rendezője és zeneszerzője Cseri Hanna lesz, aki nemrég csatlakozott a társulathoz, mint zenei vezető. A 6 éven felülieknek szóló, élőzenés produkció az Ország Lili Stúdióban kerül színre.

Ellinger Edina és Spiegl Anna (Fotó: Hámori Zsófia)

A társulati ülésen Ellinger Edina igazgató elmondta: a nagy érdeklődésre való tekintettel folytatódik az Éjszaka a bábszínházban, ám ezúttal felnőtteknek is készül program, a Dekameron 2023-hoz. Mint minden évad végén, idén is szavazott a társulat. Az év színészének járó Havas–B. Kiss-díjat Spiegl Annának, a Kovács József-díjat az év műszaki dolgozójának, Orosz Péternének adta át Ellinger Edina. A Lellei Pál-díjjal olyan társulati tagot tüntetnek ki, akinek a színpadon kívüli munkája a legmeghatározóbb volt az évadban. Ezt idén Salgó András festőműhely-tárvezetőnek ítélte oda a társulat. Az évadban legtöbbet játszó színésznő Pájer Alma lett.

A Budapest Bábszínház bemutatói a 2023/24-es évadban:

Znajkay Zsófia: Péntek úr csodálatos barátai (rendező: Varsányi Péter, bemutató: 2023. október 6.)
Podlovics Laura – Gajda Anna: Nem félünk a sötétben (rendező: Podlovics Laura, bemutató: 2023. október 28.)
Otfried Preußler: Krabat a Fekete Malomban (rendező: Hegymegi Máté, bemutató: 2024. március)
Gimesi Dóra: A Hamupipőke-sztori (rendező: Kuthy Ágnes, bemutató: 2024. március)
Varró Dániel: A szomjas troll (rendező: Cseri Hanna, bemutató: 2024. tavasz)

Kiemelt kép: A Budapest Bábszínház társulata és Ellinger Edina igazgató (Fotó: Hámori Zsófia)